Maraş merkezli meydana gelen depremler 11 ili etkiledi. Yaşanan depremlerin ardından, depremin etkilediği fay hatlarında olası depremler de konuşulmaya başlandı. Uzmanlara göre, Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan Hakkari de deprem riski taşıyan iller arasında.
Uzmanların Hakkari’ye yönelik uyarılarında özellikle zemin yapısı nedeniyle Yüksekova’ya dikkat çekiliyor. Yer bilimcilerin televizyon ekranlarından sık sık Hakkari’de olası bir depremden söz etmesi halk içerisinde zaman zaman panik havası yaratıyor. Hakkarililer, alınacak önlemler ve izlenilecek yol haritasını merak ediyor.
Hakkari Valisi İdris Akbıyık önceki gün İl Afet Risk Azaltma Planı Değerlendirme Toplantısı’nda, yapılan bazı açıklamaların Hakkari halkında paniğe yol açtığını belirterek, “Genel olarak büyük bir hazırlık var. Daha çok çalışma yapmamız lazım. Vatandaş olarak imara uygun konut yapacağız” dedi.
'Yüksekova’daki yeni yapıların daha çok dağlık alanlarda yapılması gerekiyor'
Geçtiğimiz hafta Maraş bölgesinde İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) olarak hasar tespit çalışmasına katılan İnşaat Mühendisleri Odası Yüksekova Temsilcisi Serhat Kotluk bölgede yaşanan acıyı bizzat gözlemlediklerini söyledi. Yüksekova Haber Portalı’na açıklama yapan Kotluk’a göre, birinci dereceden deprem bölgesi olan Yüksekova’da en büyük sorun zemin özelliği. Kotluk, “Yüksekova'nın bir bölümü ovadan oluşmaktadır. Yeraltı suyu seviyesi sığ derinlikte hatta bazı bölgelerde zemin yüzeyindedir. Zeminin gevşek, zemin iyileştirmeleri yapılması gereken bir zemin türü mevcut. Geçmişte meydana gelen bölgesel depremlerin etkisiyle oluşan kırıklı, çatlaklı ve heyelanlı bölgelerin mevcudiyetine rağmen bu tür alanlardaki yapılaşmaların yoğunlukla ve hızla devam ettiği görülmektedir. Ovanın imara düzensiz açılması, çok katlı yapıların yapılması, denetimsiz yapıların artması, olası şiddetli bir deprem sonrasında can ve mal kayıplarının maalesef ki görülebileceğini göz önüne sermektedir. Yaptığımız gözlemlere göre, ilçemizde her ne kadar 2017 yılında bazı çalışmalar yapıldıysa da bugüne kadar kapsamlı jeoteknik çalışmaların yapılmadığını gözlemledik. Şehrimizde kapsamlı araştırma sondaj çalışmaları yapılması, sismik çalışmalar ve parametrelerin hesaplanması gerekiyor. Rezistivite yer altı su seviyesinin belirlenmesi yönünde çalışmalara başlanması gerekmektedir. Ovadaki zemin değerlerinin düşük seviyelerde olmasından dolayı Yüksekova’daki yeni yapıların daha çok dağlık alanlarda yapılması gerekiyor. Bu anlamda çeşitli düzenlemeler yapılarak engellerin ortadan kaldırılması gerekiyor” dedi.
‘Yetkin Deprem Kriz Masası oluşturulmalı’
Depremin bölge halkının değişmez bir gerçeği olduğunu belirten Kotluk, “Deprem felaketinin etkilerinin azaltılması için bölgede anlamlı, çözüm üretecek yetkin Deprem Kriz Masası oluşturulmalıdır. Bu Kriz masalarında teknik donanımlı insanlar çoğunlukta olmalıdır. Olası deprem zararlarının azaltılmasının sağlanmasının en etkin yolu halkın eğitimi ile mümkün olacaktır. Halkın deprem hakkında eğitilmesi, deprem anında ve sonrasında kendilerini nasıl koruyacakları, nasıl davranacakları konusunda halkın bilinçlendirilmesi can kaybını minimize edecektir. İl, ilçe ve içinde diri fay geçen köy yerleşimleri başta olmak üzere şehrin bütünündeki yerleşiminin tamamında mikro bölgeleme çalışmalarının yapılması gerekmektedir. Şehirdeki devlet kurumlarının deprem sonrası ile ilgili envanter bilgisini halka açıklaması ve güncellemesi, elektrik, telekomünikasyon altyapısındaki sorunların giderilmesi ve güçlendirilmesi gerekmektedir. Yapı denetiminde denetleyen ve denetlenen arasında kurulan bağın önüne geçilmeli ve sağlıklı bir kontrol mekanizmasının oluşturulması da göz ardı edilmeyecek bir durum. İl düzeyinde Kurtarma ve Acil Yardım Planlarının hazırlanması ve geliştirilmesi, gerektiğinde bölge teçhizat merkezleri kurulması ve kritik malzemelerin stoklanması, alarm ve erken uyarı sistemlerinin kurulması gerekmektedir. Yüksekova’da olası bir depremde şehre giriş için mevcut olan tek yol kesilirse ulaşım sorunu yaşayacağı ve kriz yaşatacağı kaçınılmazdır ve bu ihtimal göz ardı edilmemelidir. Her kurum kendi sorumluluğu ve görevi bilincinde hareket ederek depreme hazırlık konusunda görevlerini yerine getirmelidir” şeklinde konuştu.