İhtiyaç kredisi faizine üst sınır getirildi

Merkez Bankası, bankalara gönderdiği yazıyla, ticari kredilerin ardından ihtiyaç kredilerine de örtülü faiz üst sınırı getirdi. Merkez'in referans faizinin üzerinde faiz uygulayacak bankalar, menkul kıymet tutma yükümlülüğüne tabi tutulacak.

Seçim öncesi kredi faizlerine yönelik bir adım daha geldi. Merkez Bankası’ndan bankalara gönderilen yazıda, ihtiyaç kredilerinde de ticari kredilerdeki gibi faiz sınırı konuldu. Bankalar söz konusu sınırı aşmaları halinde menkul kıymet tutma yükümlülüğüne tabii olacak.

Bloomberg HT’nin ulaştığı yazıya göre, tüketicilere kullandırılacak ihtiyaç kredilerinde 'faiz/kâr payı oranı Merkez Bankası tarafından ilan edilen bileşik referans oranının 1.8 ile 2 katı arasında olanlara birinci kademede, 2 katından yüksek olanlara ikinci kademede' menkul kıymet tutma zorunluluğu getirildi.

EN YÜKSEK AYLIK FAİZ 1,37 SEVİYESİNDE OLACAK

Böylelikle, oto ve konut kredileri haricinde verilecek ihtiyaç kredilerinde menkul kıymet kapsamına girmeyecek en yüksek aylık faiz 1.37 seviyesinde olacak. Bu seviyenin (yıllık basit yüzde 16.56) üzerinde oluşacak kredi faizlerinde bankaların menkul kıymet tutma yükümlülüğü olacak.
Mevcut durumda bankalar ihtiyaç kredilerine aylık 1.55 ile yüzde 2.00 arasında faiz uyguluyor.

Bankalar referans faizin 1.8 ile 2 katı arasında faiz uygulaması halinde yüzde 20, 2 katının üzerinde faiz uygulanması halinde ise yüzde 90 menkul kıymet tutmak zorunda kalacak.

Merkez Bankası, daha önce de ticari kredilerde faiz sınırı koymuş, bunun üzerinde kullandırılacak krediler için menkul kıymet tutma yükümlülüğü getirilmişti.

MENKUL KIYMET ZORUNLULUĞU NE ANLAMA GELİYOR?

Menkul kıymetten, TL cinsinden uzun vadeli devlet iç borçlanma senetleri ve Hazine Müsteşarlığı Varlık Kiralama Şirketi tarafından ihraç edilen kira sertifikaları kast ediliyor. Bankaların bu zorunluluğa tabi olması, döviz yükümlülükleri karşılığında daha çok TL cinsinden devlet tahvili ve kira sertifikası bulundurması anlamına geliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EKONOMİ Haberleri