Basın açıklamasına Hakkari Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı (HESOB) Muharrem Tekin ve yönetimi ile DEM Parti Şemdinli İlçe Örgütü de katıldı. Açıklamayı İHD Hakkari Şubesi üyesi Ozan Akbaş okudu.
Önceliği insan ve doğa değil rant olan politikaların nasıl büyük bir insani felakete yol açabileceğini 6 Şubatta yaşadıklarını belirten Akbaş, deprem nedeniyle resmi verilere göre 50 bini aşkın insanın yaşamını yitirdiğini, 100 bini aşkın kişinin yaralandığını ifade etti.
Akbaş, "Hâlâ yakınlarından haber alamayanlar var. Yıkılan binalar nedeniyle 2 milyonu aşkın insan barınma sorunu yaşadı. Kentlerin tarihi ve kültürü de büyük bir yıkıma uğradı" diyerek sözlerine şöyle devam etti:
"Hijyenin sağlanamadığı, altyapısı yetersiz konteyner kentlerde depremzedeler her gün yeniden mağdur ediliyor. Kalıcı konut projelerinin büyük bir kısmı tamamlanmadı, teslim edilen konutlar ise uluslararası standartlara uygun değil.
Sağlık tesislerinin büyük bir kısmı ya kullanılamaz hâlde ya da yetersiz. Büyük bir travma yaşayan bölge halkının psikolojik destek ihtiyacı karşılanmadığı için özellikle çocuklar ve hassas gruplar ciddi şekilde etkileniyor. Öğrenciler, konteyner sınıflarda eğitime devam etmek zorunda bırakılıyor."
"Sorumlular hakkında etkin ve kapsamlı bir soruşturma yürütülmemiştir"
Cezasızlık sorununun da devam ettiğini belirten Akbaş, "Deprem öncesinde denetim eksiklikleri ve mevzuata aykırı yapılaşmaların yol açtığı felakete rağmen, iki yıl içinde sorumlular hakkında etkin ve kapsamlı bir soruşturma yürütülmemiştir" dedi. Açılan davaların yavaş ilerlediğini ya da delil yetersizliği gibi gerekçelerle sonuçsuz kaldığını ifade eden Akbaş, "Kamu otoritelerinin denetim eksikliklerinden veya afet sonrası süreçte yaptıkları hatalardan dolayı hesap verme mekanizmasının işletilmemesi, mağdurlar arasında adaletin tesis edilmediği algısını güçlendiriyor" diye belirtti.
"Ekolojik tahribat yaratıldı"
Ekolojik yıkıma da dikkat çeken Akbaş, "Enkaz kaldırma çalışmalarında asbest gibi zararlı maddelerin halk sağlığını tehdit etmeye devam ettiğini" ifade etti. Yeniden inşa sürecinde tarım alanlarının yapılaşmaya açılmasının, çevresel dengeleri bozduğunu ve halkın geçim kaynaklarına zarar verdiğini belirten Akbaş, "Özellikle Adıyaman gibi illerde ekolojik tahribat yaratıldı. Yeşil alanların korunması ve yeniden ağaçlandırma çalışmaları konusunda yeterli adımlar atılmadı" dedi.
"Cezai yaptırımlar gecikmeksizin uygulanmalı"
Son olarak taleplerini sıralayan Akbaş, "İhmali bulunan kamu görevlileri, müteahhitler ve denetim sorumluları hakkında şeffaf, etkin ve bağımsız yargı süreçleri işletilmeli, adaletin sağlanması için cezai yaptırımlar gecikmeksizin uygulanmalı" dedi. Ayrıca karar alma süreçlerinin halkın ve sivil toplumun denetimine açık olması gerektiğini, depremzedelere insan onuruna uygun barınma sağlanması gerektiğini ifade etti.
İHD olarak mücadelelerine devam edeceklerini vurgulayan Akbaş, "6 Şubat depremlerinde yaşamlarını yitirenleri saygıyla anıyoruz" dedi.