HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Cudi dağında 400 ton ağacın kesildiğini duyurdu. Ağaçların kesilmesi yönünde çevre köylerine baskı yapıldığını söyleyen Kaçmaz, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemir'liye Cudi'de yaşananları sordu. Kaçmaz, Pakdemirli'ye, “Orman yangınları ve ağaç katliamı ile Cudi Dağı ve çevresi insansızlaştırılmak mı istenmektedir” diye sordu.
'ÇİFTE STANDARTIN GÖSTERGESİ...'
Kaçmaz, Cudi'de yaşananlarla ilgili şu bilgileri verdi: “Şırnak'ın Cudi Dağı bölgesinde 10'un üzerinde kalekol yapımı tamamlanırken, aylardır orman katliamı da devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Cevizdibi (Cifane), Anılmış (Gundikê Remo), Kemerli (Gilindor) ve Üçkiraz (Nêvava) köylerinde korucular eliyle tonlarca ağaç kıyımı yapılırken bu yıl da Besta Tikera alanında yapılan ağaç kesiminin çoğunluğu korucu 70'e yakın kişi tarafından yapıldığı, ağaçların kesildiği alana 30 traktörün getirildiği ve günde en az dört seferle bölgeden 400 ton ağacın kesildiği tespit edilmiştir. Kesilen tonlarca ağaç ise Şenoba ve Balveren arasındaki askeri tabura götürülmektedir. Askerler tarafından ağaçların kesilmesi yönünde köylülere baskı yapılmakta bu dayatmayı reddeden köylüler baskı altında olduklarını ve söz konusu durumu kabul etmedikleri için ağaçların korucular tarafından kesildiğini ifade etmişlerdir.”
“Kalekol ve termik santraller için kesilen ağaçlar yaşam alanlarını daraltmakta ve adeta yurttaşlara nefessiz bir yaşam dayatmakta” diyen Kaçmaz şöyle devam etti: “Cudi Dağı ve bölgesinde her yaz yaşanan orman yangınlarının yanı sıra ağaç katliamı yerleşim alanlarına yapılan ciddi bir müdahale ve bunun sonucunda yaşanan göçertme politikası bir insanlık suçudur. Türkiye’de yeşil alanların çoğaltılması için yapılan fidan dikme kampanyalarına karşın Cudi’de var olan ağaçların bilerek ve isteyerek kesilmesi Kürt Kentlerine karşı geliştirilen çifte standartın göstergesidir.”
KONU MECLİS GÜNDEMİNDE
Kaçmaz, Bakan Pakdemirli'ye verdiği soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi:
1 - Cudi Dağı ve çevresinde yapılan ağaç katliamından Bakanlık olarak haberdar mısınız?
2 - Ülkenin batısında yeşil alanların arttırılması için yapılan fidan dikme kampanyalarına karşın Cudi ve çevresinde yapılan ağaç katliamları Kürt Kentlerine ve yerleşim alanlarına karşı özel bir politika mıdır?
3 - Cudi Dağı ve çevresinde kesilen ağaçlar nereye ve ne amaçla götürülmektedir?
4 - Söz konusu yerde son 5 yıl içerisinde kaç ton ağaç kesilmiştir? Bu alanların tekrar kazanılması için bir çalışma yapılmış mıdır?
5 - Yerleşim alanlarında yapılan ağaç katliamına karşı çıkan yurttaşların tehdit edildiği doğru mudur?
6 - Orman yangınları ve ağaç katliamı ile Cudi Dağı ve çevresi insansızlaştırılmak mı istenmektedir?
7 - 6831 sayılı Orman Kanunu'nda, 'Ağaç kesenler, kökünden sökenler veya ağaçlardan yalamuk, pedavra, hartama çıkaranlar üç aydan beş yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır. Maddesine istinaden Cudi’de bu suçu işleyenler hakkında cezai işlem uygulanacak mıdır?