HDP Milletvekili Sait Dede, Hakkari Üniversitesinde yaşanan yolsuzluk ve hukuksuzluklara ilişkin Milli Eğitim Bakanlığına cevaplanması talebiyle 10 başlıkta soru önergesi sundu.
Dede, TBMM Başkanlığı'na verdiği araştırma önergesinde; “Her ile bir üniversite projesi kapsamında 22.05.2008 tarih ve 5765 Sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 99’uncu maddesi ile kurulan Hakkari Üniversitesi, kurulduğu tarihten günümüze başta yerleşke olmak üzere bir üniversitede olması lazım gelen en temel gerekliliklerden yoksun olarak eğitim ve öğretime devam etmektedir. Tüm bu fiziki imkansızlıkların yanı sıra Hakkâri Üniversitesi bünyesinde yaşanan yolsuzluklar ve hukuksuzluklar sürekli kamuoyunun gündemine gelmektedir” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığına sorular… 2008 yılında kurulan Hakkâri Üniversitesinin bir kampüsünün olmamasının sebebi nedir? Üniversitenin; kütüphane binası, spor, müzik, tiyatro alanları, sosyal tesisleri ve laboratuvarları var mıdır? Hakkâri Üniversitesinin akademik kadrosunda kaç profesör, kaç doçent, kaç doktor ve kaç araştırma görevlisi bulunmaktadır? İl dışında ikamet eden akademik kadro var mıdır? Hakkâri Üniversitesinin mevcut rektörünün görevini kötüye kullanarak oğlunu işe alması ve bu olayla ilgili olarak ceza alması konusunda bir incelemeniz olacak mı? Bu konuda ne yapmayı düşünüyorsunuz? Liyakatsiz eşhas kadrolaşmasının yanı sıra siyasal kadrolaşmanın da olduğu yönündeki iddialar karşısında bir araştırmanız olacak mı? Yüksekova kampüsünün yapılmamasının sebebi nedir? Yıllarca Yüksekova Meslek Yüksekokulu neden İl merkezinde eğitim vermiştir?
Hakkâri üniversitesi için il ve ilçeler bazında ne kadar kamulaştırma yapılmıştır? Arazileri kamulaştırılanlar kimlerdir? Ne kadarlık bir ödeme yapılmıştır? Son beş yılda üniversite için kiralanan gayrimenkullere ne kadar ödeme yapılmıştır? Yaklaşık 3 bin öğrencisi olan Hakkari Üniversitesi öğrencileri için ilde sadece 750 öğrenci kapasiteli Melikşah Öğrenci Yurdu ve Afife Kız Öğrenci Yurdu bulunuyor. Barınma sorunu yaşayan öğrencilerin sorunlarını nasıl çözmeyi planlıyorsunuz? Barınma sorunu sebebiyle uzaktan eğitimin çözüm olarak sunulması eğitim hakkının aksamaya uğraması anlamına geldiği konusu değerlendirilmekte midir? Yapımı devam eden 1000 öğrenci kapasiteli yurt ne zaman faaliyete geçecektir?