Geçimini Esendere sınır Kapısı'ndan sağlayanlar, harç zammına tepki gösterdi

Yurtdışı çıkış harç pullarının 500 TL'ye yükselmesi, geçimini Esendere Sınır Kapısı'ndan sağlayan vatandaşların tepkisine neden oldu.

Yurtdışı çıkış harç pullarının 500 TL'ye yükselmesi, geçimini Esendere Sınır Kapısı'ndan sağlayan vatandaşların tepkisini çekti. Vatandaşlar, harç zammının kendilerini ekonomik olarak zor durumda bıraktığını belirterek, yetkililere seslerini duyurmaya çalıştı.

Vatandaşlar, bürokratik engellerin de kaldırılmasını talep etti

Bölge halkı, geçim kaynakları olan sınır kapısında yaşadıkları ekonomik zorlukların yanı sıra, karşılaştıkları bürokratik engellerin de kaldırılmasını talep etti. Vatandaşlar, yetkililerin seslerini duyarak bu konuda acil çözümler üretmesini bekliyor.

“Başka yerlere göç etmek zorunda kalacağız”

Tek geçim kaynaklarının sınır kapısı olduğunu belirten Nihat Büyüksün, "Bu harçların yükselmesi hepimizi doğrudan etkiledi. Biz buranın insanları olarak tek geçim kaynağımız bu gümrük kapısıdır. Yolcu taşıyan arkadaşlar ve günübirlikçiler olarak günlük kazancımız 200-250 TL civarında. Şimdi pulun 500 TL olması bizi gerçekten zor durumda bıraktı. Üstelik buradaki memurlar da vatandaş üzerinde büyük bir baskı kuruyor. Ailecek İran'a gitmek istesek, sadece harç için 2000 TL gerekiyor ki bu çok büyük bir para. Eğer bu böyle devam ederse, başka yerlere göç etmek zorunda kalacağız” ifadelerini kullandı.

“Sorunların çözülmesini talep ediyoruz”

Sınır kapısında çok farklı sorunlar yaşandığına değinen Reşit Güneç ise, "Bu bölgedeki köylerin tek geçim kaynağı sınır kapısı. Günlük olarak ortalama 1500-2000 liralık eşya alıp, harç pullarını çıkarttıktan sonra geriye kalan 500 TL ile geçinmeye çalışıyoruz. Ancak bu bile yeterli değil. Sadece harç pulu sorunu değil, içeride birçok başka sıkıntı da yaşıyoruz. Yetkililerin daha fazla personel ve daha esnek mesai saatleri ile bu sorunları çözmesini talep ediyoruz” diye belirtti.

“Harç bir anda 500 TL oldu, bu kabul edilemez”

Harcın 150 TL'den 500 TL'ye yükselmesinin kabul edilemez olduğunu ifade eden İlhan Özkan ise, "Harçlar 500 TL olursa, geçim kaynağımız olan bu kapılardan gidip gelemeyiz. 150 TL ödediğimiz harç bir anda 500 TL oldu, bu kabul edilemez. Günlük 500-600 TL kar ediyoruz, ancak bu paranın çoğunu pula vermek zorunda kalırsak işsiz kalırız. Zaten zor şartlar altında çalışıyoruz, bir de bu ek yükle ne yapacağımızı bilmiyoruz" dedi.

“Fakir daha da fakirleşecek, zenginler ise etkilenmeyecek”

Zam ile birlikte geçimini sınır kapısından sağlayan insanların daha da zor duruma düştüğünü belirten Azad Ayhan da "Bu haksızlık kabul edilemez. Buradaki insanlar zaten zor durumda. Fakir daha da fakirleşecek, zenginler ise bu durumdan etkilenmeyecek. Ben kışın batıya gidip asgari ücretle çalışıyorum. Burada ise altı çocuğum var, nasıl geçineceğimizi bilmiyoruz” diye kaydetti.

“Geleceğimiz yok”

"Sadece 2 kg poşet, 1 kg çay ve 3 kg sebze getiriyoruz. Bunları bile elimizden alıyorlar" diyerek zamma tepki gösteren Fahri Işık da "Altı kişiye bakıyorum, kira ödüyorum, ne yapacağımızı bilmiyoruz. Memleketimizde ne fabrika ne iş yeri var, geleceğimiz yok” ifadelerini kullanı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri