Ukrayna'daki savaşın yanı sıra İran ve İran'da Kürt kadın Jina Emini'nin katledilmesi nedeniyle yaşanan protestolar, Latin Amerika'daki yolsuzluk ve suç gruplarına yönelik soruşturmaları, Çad, İsrail Filistin ve Myanmar'da siyasi çalkantıları takip eden gazeteciler 2022 yılında hedef haline geldi.
Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), 2022'yi dünyanın dört bir yanındaki gazeteciler için "kanlı bir yıl" olarak nitelendirdi.
CPJ program direktörü Carlos Martinez, "2022'de gazeteciler için en kanlı bölge Latin Amerika’ydı. Bu, farklı nedenlerle çok büyük bir rakam. Çünkü orada aktif bir savaş yok, bu nedenle Meksika veya Haiti'yi Ukrayna ile karşılaştırıyoruz" dedi.
CPJ’ye göre, 2022'de dünya çapında 67 gazeteci öldürüldü ve bunların 41'i çalışmaları nedeniyle doğrudan hedef alındı. Bu sayı 2021 yılına oranla yüzde 50'lik artışa işaret ediyor.
2022 yılında Latin Amerika'da 30 gazeteci öldürüldü. Küresel çaplı gazeteci ölümlerinin yaklaşık yarısının Latin Amerika'da kaydedilmesi, bu bölgenin suç, yolsuzluk, çete şiddeti ve çevre sorunlarını haberleştiren gazeteciler açısından ne kadar tehlikeli olduğunu gözler önüne seriyor. Latin Amerika'da en az 12 gazeteci doğrudan gazetecilik mesleğini icra ettikleri için öldürülürken CPJ, diğer 18 ölümün nedenini araştırmayı sürdürüyor.
Rusya'nın 24 Şubat'ta başlattığı işgalden bu yana 2022'de Ukrayna'da en az 15 gazeteci öldürüldü.
CPJ, bu gazetecilerin 13'ünün haber toplarken ya da muhabirlik yaparken öldürüldüğünü, diğer 2 gazetecinin basın işi yaparken öldürülüp öldürülmediğinin soruşturulduğunu bildirdi.
2022 yılı Mayıs ayında Filistin asıllı Amerikalı gazeteci Şirin Ebu Akile, Batı Şeria'daki Cenin'de İsrail'in düzenlediği askeri baskını bildirirken vurularak öldürülmüştü.
Görgü tanıkları ve çok sayıda soruşturmacı, bir İsrail askerinin El Cezire'nin deneyimli gazetecisini öldüren kurşunu attığını bildirmişti.
Sınır Tanımayan Gazeteciler Ağı Direktörü Christophe Deloire, "Dünyadaki bası özgürlüğü haritasına bakarsanız, her geçen yıl daha da karanlıklaştığını göreceksiniz çünkü gazeteciler tehdit altında. Şimdi birkaç farklı cephe var. Gazetecilerin hakları ihlal ediliyor. Bazen öldürülüyorlar” dedi.
Avrupa Gazetecileri Koruma Komitesi temsilcisi Atilla Mong, "Gazetecilerin yolsuzluğu izlemesini ve hakkında konuşmasını engellemek için yasal araçlar kullanılarak gazetecilerin tutuklanmasında artış var. Yetkililer hukuku gazetecilere saldırmak için kullanıyor ve gazeteciler hukuk davalarıyla taciz ediliyor” dedi.