Türkiye'de milli bir düşünce geleneği tesis edilebilmesi için büyük çaba gösteren düşünür, yazar, akademisyen ve bilim insanı Hilmi Ziya Ülken'i (1901-1974) vefatının 50. Yılında anmak ve Türk Düşünce tarihine yaptığı katkıları konuşmak amacıyla düzenlenen panele çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
Prof. Dr. Muammer Yaylalı Konferans Salonu'nda düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Akbulut, Hilmi Ziya Ülken'in İslam felsefesi, İslam düşüncesi ve çağdaş düşünce üzerine çok önemli eserler kaleme aldığına dikkat çekerek: "Eğitimi, modern dünyanın değerlerine entegre olmanın en önemli yolu olarak gören Ülken, bilhassa üniversite gençliğinin demokratik düşünce temelli bir eğitim görmesi için gayret sarf etmiştir. Uygarlığın sürekli bir yürüyüş olduğu ilkesini benimseyen Hilmi Ziya Ülken, bu sürekliliğin bilhassa çeviriler yoluyla gerçekleştirilebileceğine inanmıştır. Ayrıca Türklük bilincinin hamaset veya duygusal temelli değil bilimsel ve tarihsel dayanakları olması gerektiğine inanan Hilmi Ziya Ülken, sosyal bilimlerin hemen her alanına ilgi duymuş, telif ve çeviri eserleriyle araştırmacılara zengin bir kaynak manzumesi bırakmıştır" ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından devam eden panelde Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyelerinde Prof. Dr. Mehmet Vural, Hilmi Ziya Ülken'in Türk Düşüncesine yaptığı katkılar, Atatürk Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ali Utku, Hilmi Ziya Ülken'in ahlâk ve siyaset felsefesine ilişkin görüşleri, ETÜ Felsefe Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal Bakır, Hilmi Ziya Ülken'in eğitim felsefesine ilişkin düşünceleri ve ETÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Caner Solak ise Hilmi Ziya Ülken'in edebi eserleri ve düşünceleri hakkında dinleyicilere bilgi verdi.