Erdoğan: Yeni anayasa çalışmamızı gelecek yıl açıklayacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'yeni anayasa' çalışmaları için "Her ne şekilde olursa olsun önümüzdeki yılın ilk aylarında kendi hazırlığımızı milletimizin takdirine sunmakta kararlıyız" ifadelerini kullandı.

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yapımı tamamlanan Yargıtay Yeni Hizmet Binası ile 2021-2022 Adli Yıl Açılış Töreni'nde konuştu.

Erdoğan konuşmasında, 'yeni anayasa' çalışmalarına işaret ederek, "Cumhur İttifakı’ndaki ortağımızla birlikte kendi hazırlığımızı yavaş yavaş şekillendiriyoruz. Gönlümüz arzu eder ki tüm siyasi partiler olarak anayasa hazırlığını birlikte gerçekleştirelim. Diğer partilerin de anayasa metinlerini önümüzdeki aylarda açıklamalarını bekliyoruz" dedi. Cumhur İttifakı olarak hazırladıkları çalışmalar için tarih veren Erdoğan, "Her ne şekilde olursa olsun önümüzdeki yılın ilk aylarında kendi hazırlığımızı milletimizin takdirine sunmakta kararlıyız" diye konuştu.

Yargıtay'ın Ankara Ahlatlıbel’de yapılan yeni hizmet binası, 2021-2022 Adli Yıl'ın açılışıyla birlikte hizmete girdi. Açılışa; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca’nın yanı sıra bakanlar, hukukçular ve siyasiler katıldı.

Törende konuşma yapan Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle: 

YARGITAY'IN HİZMETLERİNE DEĞER VE FARK KATACAĞINA İNANIYORUM: "Bugün Yargıtay’ımızın bu muhteşem binasında yeni adli yılı karşılıyor olmamızı önemli görüyorum. Son 20 yılda adalet teşkilatımızın çehresini değiştiren fiziksel ve yapısal dönüşümlerin yeni bir örneğine daha burada sizlerle birlikte şahit oluyoruz. Bu fiziki dönüşümün, Yargıtay’ın verdiği hizmetlere değer ve fark katacağına inanıyorum. Temeli, 2018 Mart’ında atılan ve 191 dönümlük bir alan üzerinde kurulan bu bina; 422 bin metrekareyi aşkın kapalı alana sahiptir. Toplam 10 bloktan oluşan Yargıtay binamız, dairelerin, üyelerin, tetkik hakimlerinin, çalışanların ve ilgili tüm kesimlerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek kapasiteye, donanıma, teknolojiye sahiptir. 

MERDİVEN ALTI YARGI, ADALET...: Onursal Başkan İsmail Rüştü Bey, buraya başlayacağımız zaman, benimle bu konuyu müzakere ettiğinde, biz de gerçekten merdiven altında yargı; adalet ne hallerde olduğunu bildiğimiz için artık buralardan gerçekten adalet camiasının, Yargıtay’ın buralardan kurtulmasının gereğine inandığımız için bu adımı atmamız gerekir, dedik. Ve sadece tabi Yargıtay değil, önce Danıştay’ı da bitirdik. Ardından Anayasa Mahkemesi’ni hamdolsun bitirdik. Anayasa Mahkemesi’nden sonra şimdi de komşu olarak Yargıtay’ın bu muhteşem binasını bitirmiş olmanın bahtiyarlığı içerisindeyiz.

VAKİT VE KALİTE KAYBININ ÖNÜNE GEÇTİK: Türkiye, bu eserleriyle dünyaya ayrı bir mesaj verecek. Şimdi Ankara’da 6 ayrı binaya bölünmüş olan Yargıtay’ı tek çatı altında toplayarak, halen önünde 516 bin civarında derdest dosya bulunan bu kurumun işleyişindeki vakit ve kalite kaybının önüne geçtik. Yargıtay’ımızın yeni binasının ülkemize ve milletimize, yargı camiasına hayırlı olmasını diliyorum. Bölgenin trafiğinin rahat ve konforlu şekilde akmasına katkı sağlayacağına inandığım Yargıtay Kavşağı’mızın da şehrimize hayırlı olmasını diliyorum. 

ADALET, DEVLETİN VARLIĞININ SEBEBİDİR: Devletin dini adalettir. Eğer bir devlette adalet yoksa, onun hangi sistemle yönetildiğinin, kimin tarafından idare edildiğinin, vatandaşlarının hangi inanca veya milliyete sahip olduğunun bir önemi kalmaz. Orada sadece zulüm hüküm sürer. Adalet, devletin varlığının sebebidir.

SERGİLEDİKLERİ REZİLLİK DÜN GİBİ GÖZÜMÜZÜN ÖNÜNDE: Milletimiz 27 Mayıs’ın ‘yaslıada mahkemelerinde’ darbecilerin kurdukları sözde mahkeme kürsülerini ve orada oturanları unutmadı. Yine bir sağdan bir soldan diyerek gençleri emirle darağacına gönderen 12 Eylül faşizminin pervasızlığı hâlâ hafızalarımızda tazedir. Bin yıl sürecek dedikleri 28 Şubat zulmüne ortak olan vesayetçilerden brifing alan sözde yargı mensuplarının sergiledikleri rezillik daha dün gibi gözlerimizin önündedir. Hukukun zulme alet edildiği bu kötü alışkanlığın son halkasını FETÖ’cü hainler sergilemiştir. Bu alçak örgütün hakim, savcı görünümlü mensupları milletimizin adalet duygusunu en kirli, rezil şekilde suiistimal etmeye kalktılar. Kumpas davalarıyla 7 Şubat operasyonuyla, 17-25 Aralık yargı darbesiyle adaleti kendi ve gizli ajanlarının aracı haline getirmeye çalışanlar karşılarında milletimizi buldu.

YENİ YARGI PAKETİ İÇİN KOLLARI SIVADIK: Sadece bugüne kadar yaptıklarımızla yetinmiyor, asıl bundan sonra yapacaklarımıza bakıyoruz. Yeni bir yargı paketi için hemen kolları sıvadık. Arkadaşlarımız en kısa zamanda bu yeni paketi, Meclis’in gündemine getirecekler.

DİĞER PARTİLERİN DE ANAYASA METİNLERİNİ AÇIKLAMALARINI BEKLİYORUZ: Cumhur İttifakı’ndaki ortağımızla birlikte kendi hazırlığımızı yavaş yavaş şekillendiriyoruz. Gönlümüz arzu eder ki tüm siyasi partiler olarak, anayasa hazırlığını birlikte gerçekleştirelim. Diğer partilerin de anayasa metinlerini önümüzdeki aylarda açıklamalarını bekliyoruz. Bu taslakları müzakere etme ve ortak bir metin çıkarma imkânı ortaya çıkarsa, Türkiye için büyük bir kazanç olacaktır. Ancak, geçmişteki tecrübelerimiz, halihazırla sergilenen üslup bize bu konuda çok da ümit vermiyor. Her ne şekilde olursa olsun önümüzdeki yılın ilk aylarında kendi hazırlığımızı milletin takdirine sunmakta kararlıyız. Demokrasinin, hukuk devletinin, yasamanın, idarinin daha iyi işlemesini sağlayacak tüm reformların takipçisiyiz."

Konuşmaların ardından, Diyanet İşleri Bakanı Ali Erbaş'ın dua etmesi sonrası yeni hizmet binasının açılış kurdelesi kesildi. 

ERDOĞAN DETAYLARI PAYLAŞTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından, açılışı yapılan yeni Yargıtay binasına ilişkin detayları paylaştı.

Erdoğan'ın "Yargıtay'ımızın yeni binasının ülkemize ve yargımıza hayırlı olmasını diliyorum. Adalet teşkilatımızın yeni adli yılının, ülkemiz, milletimiz, hakim ve savcılarımız, avukatlarımız ve tüm yargı camiası için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum." ifadelerini kullanarak yaptığı paylaşımda, şu bilgilere yer verildi:

"Temeli, 6 Mart 2018'de atılan yeni hizmet binasının 422 bin 465 metrekare kapalı alanı bulunuyor. Binada 24 daire başkanı odası, 309 üye odası, 48 kıdemli tetkik hakim odası, 744 tetkik hakim odası ile 48 müzakere salonu, 26 duruşma salonu, 40 toplantı salonu ve 133 arşiv odası bulunuyor. Yerleşkede ayrıca 20 poliklinik, bir laboratuvar, 92 kişilik kütüphane, toplam 1361 kişilik 3 yemekhane ve 1567 araçlık otopark da yer alıyor."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

POLİTİKA Haberleri