TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde 2023 yılında işsizlik oranı yüzde 9,4 olarak belirlendi. İşsizlik oranı en yüksek il % 23,3 ile Hakkari, en düşük il ise % 4,8 ile Sinop oldu.
“Hakkari’de işsizlik oranı %35 civarlarındadır”
TÜİK’in Hakkari için açıkladığı işsizlik oranıyla ilgili konuşan, Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Tekin, “Normal şartlarda dünyada sınır hatlarda olan bölgeler o ülkenin en zengin bölgesi konumundadır. Ancak Hakkari, 2 ülkeye sınır ve 3 gümrük kapısına sahip olmasına rağmen Türkiye’nin en yoksul kentlerinden ve işsizlik oranının en yüksek olduğu il konumunda. TÜİK Hakkari’nin işsizlik oranını %23 olarak açıkladı. Ancak gerçekte Hakkari’de işsizlik oranı %35 civarlarındadır” dedi.
“İş imkanı bulamayan genç nüfus kenti terk etmek zorunda kalıyor”
Başkan Tekin, Hakkari’nin ticaret, hayvancılık ve turizm potansiyelinin yüksek olduğuna fakat bugüne kadar bu potansiyelden hiç faydalanılmadığına değinerek, “Sanayinin olmadığı kentte istihdam alanları da azdır. Dolayısıyla iş imkanı bulamayan özellikle genç nüfus kenti terk etmek zorunda kalıyor. Son üç yıl içerisinde Hakkari nüfusunda azalma görüldüğü ve gençlerin çalışmak üzere özellikle yurtdışına göç ettikleri görülüyor” ifadelerini kullandı.
“Organize Sanayi Bölgesi kurulmalı artık”
Hakkari’nin işsizlik oranını düşürmek için, gümrük kapılarının işlevsel hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Tekin, “Organize Sanayi Bölgesi kurulmalı artık. Hayvancılık da geliştirilirse işsizlik oranını düşürmek mümkün olabilir” dedi.
Başkan Tekin, Hakkari’ye yatırım ve teşvikler alanında pozitif ayrımcılık uygulanması gerektiğini ifade etti.
“Organize Sanayi Bölgemiz bürokratik engellere takılıyor”
Hakkari'deki işsizlik sorununun bu kadar ivme kazanmasının nedenini bölgeye karşı oluşan önyargılara bağlayan YÜTSO Başkanı Salih Özdemir ise, "Çeşitli bürokratik engellere takılan bir organize sanayi bölgemiz var. Bu hayata geçirilirse, bir nebze de olsa işsizliğe can suyu olur. Öbür taraftan yurt dışı çıkış harcına % 233 oranında bir zam yapıldı. Bu durum ülke genelinde en çok bizim bölgeyi olumsuz etkileyecek. Sanayi bölgesi faaliyete geçtiğinde bizim Batı tarafından yatırımcı çekmemiz gerek” dedi.
“Umurlu ve üzümlü sınır kapısı da uluslararası ticarete açılsın”
Başkan Özdemir, ilde 3 tane sınır kapısının varlığına vurgu yaparak, “Ama sadece Esendere kapısı uluslararası ihracat ve ithalata açık. Üzümlü ve Umurlu sınır kapıları ticari yönden bölgeye bir fayda sağlamıyor ne yazık ki. Bu konuda da gerekli adımlar atılmalı bu iki kapımızda uluslararası ticarete açık olmalı. Stratejik bir konumdayız, gerekli girişim ve yatırımlar sağlanırsa işsizliğe çözüm olacaktır" ifadelerini kullandı.