Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emeklilere zam için çalışmaların başladığını söylemesiyle Temmuz ayında yapılan artıştan faydalanamayan memur, SSK ve Bağ-Kur emeklileri maaşlarına ne kadar zam yapılacağını merak etmeye başladı. Kulislerde dolaşan iddialara göre masada emekli maaş zammı için 3 farklı formül var.
Nisan ayında en düşük emekli aylığı 7.500 TL'ye yükseldi. Temmuz ayında ise SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yüzde 19.77, memur emeklilerinin yüzde 17.55 çıkan zam oranı ek iyileştirmeyle yüzde 25'e yükseltildi. Ancak yapılan yüzde 25'lik zamdan kök maaşı düşük olan milyonlarca emekli faydalanamadı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde memurlara yapılacak zam oranını örnek vererek "Emeklilerimize hiçbir şeyin gelmemesi olacak bir şey değil. Onları da inşallah memnun edecek adımları atacağız" dedi.
Emekli maaşına zam konusunun 1 Ekim'de açılacak Meclis'in ana gündem maddesi olması beklenirken, masadaki zam oranlarına ilişkin uzman isimlerden tahminler geliyor.
Türkiye Gazetesi'nden Baki Sancak'ın haberine göre seyyanen zam, refah payı ve taban maaşlarının yeniden belirlenmesinin gündemde olduğu iddia ediliyor.
Ekonomist Muhammet Bayram en düşük emekli aylığı için 10 bin TL rakamını teleffuz ederken, Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, eylül, ekim, kasım aralık aylarında enflasyonun çift haneli rakamda olacağını söyleyerek, "Yaklaşık olarak emekli maaşımız 9.979 TL'ye ulaşması bekleniyor. Yani bizim ekim ayında büyük ihtimalle 7.500 TL'den 9.979 TL'ye ulaşması söz konusu. Bu enflasyona bağlı olan bir rakamdır. Ama Sayın Cumhurbaşkanının talimatı doğrultusunda 10 bin TL de diyebilir bu rakama." ifadelerini kullandı.
Yeni Asır'dan Faruk Erdem'in aktardığına göre emekli maaşında yapılacak zam için masada 3 formül var. İlk formül son dönemde hem emekliler hem de memurlar için devreye sokulan refah payı uygulaması. Yani enflasyonun üzerinde bir oransal artış yapılması.
Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklileri bu yılın ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon oranında zam, memur emeklileri de toplu sözleşme artışı ve enflasyon farkı alacak. Maaşlara yansıtılacak zam oranının iyileştirmeyle yükseltilebileceği belirtiliyor. Belirlenen tarihte belirlenen yüzdelik oranda artış yapılabilecek. Emekli aylıklarında iyileştirme Ocak ayında yapılabileceği gibi öncesinde de hayata geçirilebilir.
Gündeme gelen formüllerden birisi seyyanen artış. Özellikle 7.500 TL'nin altında maaş alanlar başta olmak üzere belirlenecek bir miktar ile seyyanen artış yapılabilir. Seyyanen artış kararı alınırsa ne kadar olacağı ve ne zaman hangi maaşlara yansıtılacağı çalışma sonunda belli olacak.
Emekli aylıkları için bir başka formül ise taban maaşın yeniden belirlenmesi. Nisan ayında yapıldığı gibi bir ara formül ile taban maaş yükseltilebilir. Bu durumda düşük maaş alanlar için yeni bir seyyanen artış gündeme gelmiş olacak.