Ekonomik kriz pancarı da vurdu

Ekonomik kriz, Hakkari'nin yüksek dağlarında yetişen ve binbir emekle toplanan farklı türdeki bitkilerin fiyatını da etkiledi.

Hakkari ile Yüksekova, Çukurca ve Şemdinli ilçelerinin yüksek dağlarında yetişen Kîvark, Hîngedan, Kenger, Çirîş, Rêvas, Mendê, Siyabo, Alo ve Çorin, tezgâhlardaki yerini aldı. Kent halkı Nisan ayı ortalarından Mayıs ayının sonuna kadar dağlardan bu şifalı bitkileri toplayarak, il ve ilçe merkezlerinde satıyor. Binbir emekle toplanan, şeker, tansiyon, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok hastalığa iyi gelen şifalı bitkiler, ülkede derinleşen ekonomik krizden nasibini aldı. Geçen yıl 10-12 TL fiyatla satılan Kenger, Karê, Çirîş, Rêvas, Mendê, Siyabo, Alo ve Çorîn, bu yıl ise 20 ile 35 TL’ye yükseldi. Geçen yıl kilosu 100 ila 130 TL arasında satılan Mantar (Kîvark) ise bu yıl 200 ila 250 TL fiyat aralığında satılıyor.

KAR ORANI 30 TL’DEN 10 TL’YE DÜŞTÜ

Kentte 47 yıldır dağlarda yetişen sağlıklı ve doğal bitkileri toplayıp çarşı merkezinde kurduğu seyyar tezgahın üstünde satan 62 yaşındaki Cengiz Baygo, toplanan tüm ürünleri kent merkezi dahil ilçelere de göndererek sattığını ifade etti. Baygo, sattığı pancarlardan kilogram başı 5 ya da 10 TL kar elde ettiğini ifade ederek, “Burada pazarlar ve fabrikalar olmadığı için yıllardır dışarda kaldırımlarda satış yapıyoruz. Bir taraftan kışı çetin geçen kentte kar, yaz mevsimin de ise toz ve toprağın içinde evi geçindirmek için satış yapmak zorunda kalıyoruz. Geçen yıla göre fazla kar edemiyoruz. Ekonomik kriz pancardan tutun gıdaya, mazota, giyime kadar etki etti” dedi.

‘EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ’

Geçen yıla göre pancar fiyatlarının iki katına çıktığını aktaran Baygo, geçen yıl kilosunu 100 TL’den aldığı mantarların 250 TL’ye çıktığını söyledi. Geçen yıl iyi bir kazanç elde ettiklerini, kişi başı 50 TL’ye gittikleri yaylalara, bu yıl 200 TL’ye gidebildiklerini dile getiren Baygo, “Akaryakıt fiyatları başta olmak üzere birçok üründeki zam nedeniyle, bizde pancar fiyatlarını yükseltmek zorunda kaldık. Kentte maddi durumu iyi olanlar pancar alabilirken, maddi durumu kötü olanlar ise çok alamıyorlar. Eskisi gibi iyi bir kar elde edemiyoruz ama mecbur kaldığımızdan dolayı bu işi yapıyoruz. Hiçbir esnaf geçinemiyor. Giyimci, marketçi, herkes bizimle aynı durumda. Verdiğimiz emeğin karşılığını alamıyoruz. Şuan sadece aç kalmamak için çalışıyoruz” diye konuştu.  

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EKONOMİ Haberleri