Eğitim Sen’den yıl sonu raporu: Anadilinde eğitim alamayan çocuklar başarısız

Eğitim Sen Diyarbakır ve İzmir şubeleri 2021-2022 eğitim öğretim yılına ilişkin hazırladığı değerlendirme raporunu paylaştı: "İstismar ve taciz vakaları artıyor. Eğitim dinselleştiriliyor."

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Diyarbakır şubeleri, 2021-2022 eğitim yılına ilişkin hazırladıkları değerlendirme raporunu düzenledikleri basın açıklamasıyla duyurdu.

 Açıklama, Eğitim Sen Diyarbakır 2 Nolu Şube binasında yapıldı.

Raporu açıklayan Eğitim Sen 2 Nolu Şube Eşbaşkanı Hasan Çıtrık, Diyarbakır’da 2021-2022 yılında özel ya devlet okullarında 470 bin 99 öğrencinin eğitim gördüğü söyledi.

"Taciz ve istismar vakaları artıyor"

MA’nın haberine göre; Çıtrık, eğitimde son yıllarda ticarileşme ve dinleştirme uygulamalarının arttığını belirtti ve ekledi:

“Okulların fiziki altyapı ve donanım eksikliklerinin sürmesi, kalabalık sınıflar sorunu, ikili öğretim, taşımalı eğitim, çocuk ve gençlerin dini cemaat ve vakıfların kreşlerine ve yurtlarına yönlendirilmesi, çocuklara yönelik taciz ve istismar vakalarının artması, mülakata dayalı sözleşmeli öğretmenlik ve ücretli öğretmenlik uygulamasının sürmesi, ataması yapılmayan öğretmenler sorunu gibi çok sayıda sorun, eğitim sisteminin belli başlı sorunları olarak; bu yıla da damgasını vurdu.”

Bölgesel eşitsizlik artıyor

Çıtrık, anadillerinde eğitim alamayan öğrencilerin okullarda başarısız olduklarını ve eğitim dışına itildiklerini paylaştı:

"Bölgemizde anadilinde eğitim görme hakkından yoksun bırakılan yüz binlerce öğrencinin yaşıtlarına göre eşitsiz bir öğrenim hayatına mecbur kaldığı; psikolojik, sosyolojik, pedagojik olarak yaşamının olumsuz etkilendiği bilinmektedir.

“Eğitimin tüm kademelerinde anadilinde eğitim vermek yerine hafta da iki saat seçmeli ders olarak kendisine bir lütufmuş gibi seçmeli ders olarak verilmek istenmesi samimiyetten uzak olunduğunu göstermektedir.” 

İzmir Eğitim Sen: Eğitim dinselleştiriyor

Eğitim Sen İzmir Şubeleri de, 2021-2022 Eğitim Öğretim Dönemi Yıl Sonu Değerlendirme Raporu’nu Eğitim Sen 1 Nolu Şube binasında yapılan basın toplantısıyla duyurdu.

Basın açıklamasını Eğitim Sen İzmir 6 Nolu Şube Başkanı Bülent Karakaş okudu.

Eğitimin niteliğinde yaşanan gerilemenin bu dönemde sürdüğünü aktaran Karakaş, son yıllarda eğitimin ticarileştiğini ve dinselleştirildiğini söyledi.  

Türkiye’de eğitim sisteminin müfredat, ders kitapları ve uygulama alanlarında çocukların, etnik köken, dil, din ve inanç ayrımcılığı ile karşı karşıya olduğunu ifade eden Karakaş, “Ülkedeki etnik, dilsel, kültürel çeşitlilik ve inanç çeşitliliği, eğitim programlarında ve ders kitaplarında neredeyse hiç yansıtılmamaktadır.

“Eğitime erişimde, kız çocukları, mülteci çocuklar, anadili farklı olan çocuklar, engelli çocuklar ve geçici koruma altındaki çocukların dezavantajlarını ortadan kaldıracak adımlar atılmamıştır” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri