Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM), Modern Kölelik Üzerine Küresel Tahminler Raporu'nda, 2021'de modern kölelik, zorunlu evlilik ve zorla çalıştırılma verileri paylaşıldı.
Rapora göre, 2021 itibarıyla dünyada yaklaşık 50 milyon kişi 'modern kölelik' koşullarında yaşıyor. Bu kişilerin 28 milyonu zorla çalıştırılıyor, 22 milyonu ise zorla evlendirilmiş durumda.
Son 5 yılda 'modern köle' sayısının önemli miktarda arttığı ifade edilen raporda 2021'de bu rakam 2016'ya kıyasla 10 milyon arttı.
YARIDAN FAZLASI ORTA VE YÜKSEK GELİRLİ ÜLKELERDE
Modern köleliğin dünyanın hemen hemen her ülkesinde görüldüğü ve herhangi bir dini veya etnik bağlılıkla sınırlı kalmadığının altı çizilen raporda, zorla çalıştırılma ve evlilik vakalarının en az yüzde 52'sinin üst orta ve yüksek gelirli ülkelerde var olduğu bilgisi paylaşıldı.
Raporda, zorla çalıştırma vakalarının yüzde 86'sı özel sektörde, yüzde 14'ü ise kamu sektöründe görülüyor.
Göçmenlerin diğer gruplara kıyasla zorla çalıştırılma tehlikesiyle 3 kat daha fazla karşı karşıya olduğu belirtilen raporda dünya genelinde zorla evlendirilme sayısının da ciddi oranda arttığı, 2016'dan 2021'e kadar 6,6 milyon kişinin zorla evlendirildiği bilgisi verildi.