Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde Beslenme ve Diyet Uzmanı Beritan Babalıtaş, Ramazan ayında sağlıklı beslenme konusunda önerilerde bulundu.
Ramazan ayının gelişiyle birlikte günlük beslenme düzeninin değiştiğini ifade eden Babalıtaş öğünlerin tek seferde tüketilmemesi gerektiğini vurguladı.
Babalıtaş, iftar ve sahur arasında yeterli miktarda su tüketmenin sindirim sistemi için önemli olduğunu belirterek, şu önerilerde bulundu:
• Oruç açarken mideyi yormamak için hafif yiyecekler tercih edilmeli.
• Günlük alınması gereken karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineraller dengeli şekilde bölüştürülmeli.
• İftarda mideyi birden doldurmak yerine yemekler yavaş yenmeli, çorba ile başlanarak ara verilmelidir.
• Tatlı ihtiyacı yağlı ve şerbetli tatlılarla değil, sütlü tatlılar veya kompostolarla karşılanmalıdır.
• İftar sırasında çay ve kahve tüketimi, yemeklerden alınan vitaminleri azaltabileceğinden, bu içecekler yemekten bir süre sonra içilmelidir.
• Oruç tutan kişilerin sahura kalkması metabolizmanın daha sağlıklı çalışmasını sağlar.
• Kilo kontrolü için iftar ve sahurda sebze ve meyve tüketimine önem verilmelidir.
• Uzun süren açlık nedeniyle vücudun susuz kalmaması için iftar ve sahur arasında bol su içilmelidir.
• Yüksek kolesterolü olan kişilerin kırmızı et ve tereyağı tüketimini sınırlandırmaları, haftada en az 1-2 kez balık ve kuru baklagil tüketmeleri önerilir.
• Aç karnına sigara içmek sağlık açısından büyük risk taşıdığı için iftarda doğrudan sigara tüketiminden kaçınılmalıdır.
Babalıtaş, orucun bazı sağlık durumları için risk taşıdığını da belirterek, hamileler, şeker hastaları, tansiyon hastaları, mide ülseri olanlar, sık ilaç kullanımı gerektiren hastalar ve kronik rahatsızlığı bulunan kişilerin oruç tutmadan önce doktora danışmaları gerektiğini ifade etti.