DİSK: Vergi yükümüz artıyor, ücretlerimiz eriyor

"Hükümet, çalışanların alım gücünü koruması gerekirken vergi oranları ve harç tutarlarında yaptığı artışla işçileri daha da yoksullaştırmaya çalışıyor."

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, dolaylı vergilerdeki artış başta olmak üzere, 'vergide artan adaletsizlik' ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

"Günbegün artan fiyatlarla ücretlerin erirken, kimselerin inanmadığı resmi enflasyonla reel ücretlerimiz yani alım gücümüz gerilerken yılın ikinci yarısına vergi ve harç artışlarıyla başladık" diyen Çerkezoğlu, bugün (7 Temmuz) açıklanan vergi ve harç zamlarına dikkat çekti.

Çerkezoğlu, söz konusu zamların, TÜİK tarafından açıklanan ve emekçilerin ücretini belirleyen resmi enflasyon oranının çok üstünde olduğuna dikkat çekerek, "Üstelik işçilerin, emekçilerin, emeklilerin yılın ikinci yarısı için aldıkları/alacakları ücret artışları daha ilk günden geri alınmaya başlandı" dedi.

"İşçiler çifte vergilendirmeye maruz kalıyor"

KDV gibi dolaylı vergilerin, geliri ne olursa olsun bütün yurttaşlar tarafından aynı oranda ödendiğini ve vergilerin geniş bir tüketici grubu tarafından ödenmesi anlamına geldiğini belirten Çerkezoğlu, şunları kaydetti:

"İşçiden de patrondan da, yoksuldan da zenginden de eşit oranlı alındığı için dolaylı vergiler vergi adaletini bozar.

İşçiler bir yandan daha ücretlerini almadan peşin peşin gelir vergisi ödemekte, öte yandan tüketim sırasında da ikinci kez vergi ödemektedir. Böylece çifte vergilendirmeye maruz kalmaktadır.

Bir ülkede dolaylı vergilerin yüksekliği vergi yükünün tüketiciye ve dar gelirliye yüklenmesi anlamı taşımaktadır. Bu nedenle dünyada genellikle dolaylı vergiler düşük, dolaysız (doğrudan) vergiler, yani gelirden alınan vergiler yüksektir.

Türkiye'de ise dünyadaki eğilimin tersi olarak doğrudan vergiler düşük, adaletsiz bir vergi olan dolaylı vergiler yüksektir."

"Dar gelirlilerin vergi yükü daha da artacak"

Çerkezoğlu, AKP hükümetinin, 'sermayeyi ve zenginleri vergilendirmekten kaçındığını' ve yıllardır dolaylı vergileri artırmaya devam ettiğini belirterek, "Yapılan düzenlemeyle dolaylı vergilerin payı, yani işçilerin, emekçilerin, emeklilerin, dar gelirlilerin vergi yükü daha da artacak" dedi.

İktidarın 'mali disiplin', 'bütçe açığını azaltma', 'vergiyi tabana yayma' gibi adlar altında vergi yükünü işçilerin, emekçilerin, emeklilerin omuzlarına yıktığını belirten Çerkezoğlu, 'vergide adalet için' şu önlemlerin alınmasını talep etti:

  • Dolaylı vergilere ve harçlara yapılan artışlar geri alınmalıdır.
  • Gelir vergisi tarife ilk dilim oranı ücretlilerde yüzde 10'a düşülmelidir.
  • Vergi tarife dilimleri en az asgari ücret veya yeniden değerleme oranında artırılmalıdır.
  • Ücretlerden ve tükettiklerimizden değil, kardan, ranttan daha fazla vergi alınan, az kazananın az, çok kazanın çok vergi ödediği bir vergi düzeni şarttır.

Artışlar

Resmî Gazete'de bugün yayımlanan 7346 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı'yla Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 18 olan ürünlerde yüzde 20'ye, yüzde 8 olan ürünlerde ise yüzde 10'a çıkarıldı.

Deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, bebek bezi ve yeme-içme sektöründeki KDV yüzde 10; mobilya, beyaz eşya, elektronik ürünler, sigara ve alkolde ise yüzde 20 olacak. Daha çok gıdayı kapsayan yüzde 1'lik KDV diliminde ise değişiklik yapılmadı.

7344 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı'yla ise yurt dışından getirilen telefonların kayıt altına alınması için belirlenen tutarda harç ücreti (IMEI) ise karar öncesinde 6 bin 91 TL iken 20 bin TL'ye yükseldi.

492 Sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı tariflerde yer alan maktu harçlara yüzde 50 oranında artış yapıldı. Karara göre, trafik harçları kapsamında bulunan "sürücü belgesi harçları" yapılan artıştan hariç tutuldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri