AFAD'dan yapılan açıklamada, dün meydana gelen Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesindeki 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından, en büyüğü 7,6 ile Elbistan'da olmak üzere, toplam 422 depremin meydana geldiği belirtildi.
SAKOM'dan alınan bilgilere göre, saat 18.00 itibarıyla Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ'da toplam 3 bin 703 vatandaşın hayatını kaybettiği aktarılan açıklamada, 22 bin 286 vatandaşın ise yaralandığı kaydedildi.
Bölgede, AFAD, PAK, Jandarma, DAK, Milli Savunma Bakanlığı, UMKE, itfaiye, Milli Eğitim Bakanlığı, STK ve gönüllüler, güvenlik, yerel destek ve uluslararası arama kurtarma ekiplerinden toplam 59 bin 971 personelin görev yaptığı bildirilen açıklamada, Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucu, diğer ülkelerden yardım için gelen 3 bin 251 personelin afet bölgesine sevk edildiği belirtildi.
Afet bölgesine, başta ekskavatör, çekici, vinç, dozer, kamyon, arazöz, treyler, greyder, vidanjör, iş makineleri olmak üzere toplam 4 bin 746 aracın sevk edildiğine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Afet bölgelerine 31 vali ve 70'in üzerinde kaymakam görevlendirilmiştir. Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Sahil Güvenlik ve Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı toplam 88 hava unsuruyla İstanbul, Ankara ve İzmir'den bölgeye personel ve malzeme sevkiyatı için hava köprüsü kurulmuştur. Bölgeye personel, malzeme sevkiyatı ve tahliye amacıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 9, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından 1 olmak üzere toplam 10 gemi görevlendirilmiştir. Ayrıca tahliye maksadıyla görevlendirilen TCG İskenderun gemisi, İskenderun İsdemir Limanı'na intikal etmiştir ve yaralı vatandaşlar gemiye kabul edilmektedir."
Açıklamada, afet bölgesine AFAD'dan 1 milyar 389 milyon 774 bin lira, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından 250 milyon lira olmak üzere toplam 1 milyar 639 milyon 774 bin lira acil durum ödeneği gönderildiği aktarıldı.
"Mobil Sosyal Hizmet Merkezi görevlendirildi"
Bölgeye, toplam 300 bin battaniye, 54 bin 511 AFAD aile yaşam çadırı, 102 bin 254 yatak, 178 bin 732 yastık ve çarşaf, 4 bin 602 mutfak seti, 3 bin 761 ısıtıcı, ısınma için 4 bin 452 tüp başlığı, 557 konteyner ve 747 adet 112 metrekare çadır gönderildiği belirtilen açıklamada, şunlar ifade edildi:
"Kızılaydan 79 ikram aracı, 16 mobil mutfak, 1 mobil aşevi, 5 sahra mutfak, 2 mobil fırın, 86 hizmet aracı görevlendirilmiştir. Jandarmadan 2 mobil mutfak, 1 mobil fırın, İHH, Hayrat, Beşir, İnisiyatif derneklerinden 1'er adet mobil mutfak bölgeye sevk edildi. Afet bölgelerinde 259 bin 764 çorba, 27 bin 956 litre su, 4 bin 250 ekmek, 4 bin 450 ekmek arası döner, 371 bin 333 ikramlık malzeme ve 16 bin 700 çay dağıtımı yapılmıştır.
4 Mobil Sosyal Hizmet Merkezi, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye ve Malatya illerine görevlendirilmiştir. Bölgeye 1366 personel ve 106 araç sevk edilmiştir. Afet İletişim Grubu çalışmaları kapsamında, kurumlar arası koordinasyon ve bilgi akışı sağlanmakta, kamuoyunu doğru ve hızlı bilgilendirmek ve söylem birliğini güçlendirmek üzere resmi açıklamalar ve sosyal medya paylaşımları koordine edilmektedir. Kurumsal hesaplardan dezenformasyonla mücadele kapsamında resmi açıklamaların takip edilmesine yönelik gerekli uyarılar yapılmıştır."
CİMER Deprem Acil Hattı'na yapılan başvuruların en hızlı şekilde ilgili kurumlarla paylaşıldığı belirtilen açıklamada, Gaziantep AFAD Merkezinde Basın Merkezi kurulduğu, ulusal ve uluslararası medyanın bilgilendirildiği kaydedildi.
Fuat Oktay: Adana Havalimanı, lojistik üssü haline gelmiş durumda
Daha önce açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Adana Havalimanı, lojistik üssü haline gelmiş durumda" demiş, şu bilgileri aktarmıştı:
"12 bin 161 arama-kurtarma personeli görev yapıyor. Şu ana kadar 8 bini aşkın kişi enkazdan kurtarıldı. Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman'a saat 11.00 itibarıyla 48 saat süreyle afetle ilgili sevkiyat yapanlar hariç araç girişinin durduruldu."
AFAD: Şu ana kadar toplam 285 artçı var, sürekli artıyor
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar da daha önce şu bilgileri paylaşmıştı:
"Şu ana kadar toplam 285 artçı var. Sürekli artıyor bunlar. Meydana gelen artçılar 5 ve üzerinde olabiliyor, bunlar da hasarlı binalarda yıkım yaratabilir. Vatandaşlarımız hasarlı binalardan uzak dursunlar. Yaşamını yitirmiş vatandaş sayısı 3 bin 381, yaralı sayısı 20 bin 406. Şu ana kadar teyit edilmiş yıkılmış olan bina sayısı 5 bin 775, bununla birlikte henüz teyidi yapılmamış ama yıkıldı ihbarı gelen bina sayısı 11 bin 302. Ancak bu ihbarın içinde yıkıldığı teyit edilen bina sayısı 5 bin 775. Bölgede şuanda 24 bin 443 personel görev yapmakta. Bu personel içerisinde çok farklı kurumlardan AFAD’dan jandarmaya, UMKE’ye MEB’e ait çok sayıda arama-kurtarma ekibi var. Ama bu sayı sürekli artıyor. Hava unsurlarıyla sürekli bölgelere arama kurtarma ekipleri sevk ediliyor. Olumsuz hava koşullar devam ediyor. Zaman zaman ekiplerin bundan dolayı ulaşımı güç oluyor. Ama şu anda itibaren bu konuda da belli bir koordinasyon sağlanmış durumda. Bölgede görevlendirilen gemi sayısı 10. Bu gemilerimiz yaralıları taşımak için görevlendirildi. Bölgede görevli hava unsurlarının toplam sayısı 154."
Tatar, "Haberleşmeyle ilgili yer eyer halen sahada birtakım enerji kesintilerinin olduğunu biliyoruz. Beslenme durumuyla ilgili; bölgede şuanda hizmet veren 85 tane araç var. Önemli bir hizmet olan psikososyal destek hizmeti de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın ilgili uzmanları tarafından bölgede yapılmaya başlandı. Bölgede şuanda 100 araçla birlikte toplam bin 322 personel, psikososyal hizmeti yürütmekte. Yarım saat içerisinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Bey burada olacak" diye konuşmuştu.