İstanbul'da, Maraş merkezli depremlerde enkaz altında kalanları internet üzerinden arayarak kandırdıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 3 kişiden 2'si tutuklandı, diğeri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, yürüttükleri sanal devriye kapsamında bazı kişilerin bir sosyal medya platformunda, depremzedeleri telefonla arayarak dalga geçtikleri konuşmaları paylaştıklarını tespit etti.
Ekipler, kimliklerini belirledikleri Yunus S. ve Hayati T. Ö. ile 18 yaşından küçük olan M.B'yi bulundukları adreslerde yakaladı. Polisler, 2 cep telefonu ve 1 bilgisayara da el koydu.
Emniyetteki işlemleri tamamlanan M.B, Kartal'daki Anadolu Adliyesi'ne sevk edildi. Burada nöbetçi savcılığa çıkarılan M.B, tutuklanması istemiyle nöbetçi hakimliğe gönderildi.
Nöbetçi savcılığın M.B. ile ilgili sevk yazısında, "belki de telefonunun kalan az miktardaki şarjıyla son görüşmesini yapan depremzedelerin tekrar yetkililere ulaşma ve yerini bildirme imkanının ortadan kaldırılması ihtimali bulunduğu" belirtildi.
Yazıda, yapılan inceleme sonucu M.B'nin "Seni kurtarmaya geliyoruz" deyip gülüp dalga geçtiğinin tespit edildiği aktarıldı.
Sevk yazısında şüpheli Yunus S'nin eylemi M.B'nin gerçekleştirdiğini öne sürmesi ve M.B'den ele geçirilen telefon ve hat üzerinde henüz bilirkişi incelemesinin yapılamamış olmasının birlikte değerlendirildiği yazıldı. Savcı, M.B'nin "yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçundan tutuklanması istendi.
Nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilen M.B, buradaki ifadesinde suç kastının olmadığını ve suça konu ifadeleri kullanması için başka bir kişi tarafından tehdit edildiğini öne sürdü.
Kendisine söylenenleri tekrar ettiğini savunan M.B, "Böyle bir şey olmasını istemezdim. Suçumun olduğunu düşünmüyorum. Ancak yine de pişmanım. Discort isimli grubu 5-6 kişi birden kurduk. Ben hiçbir şey paylaşmadım" ifadelerini kullandı.
M.B, hakimlikteki işlemlerinin ardından tutuklanarak cezaevine gönderildi.
SAVCI DİĞER 2 ŞÜPHELİ İÇİN DE TUTUKLAMA KARARI İSTEDİ
Diğer zanlılar Yunus S. ile Hayati T. Ö. de daha sonra adliyeye sevk edildi. Savcılıkça sorgulanan söz konusu iki kişi de "yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçundan tutuklanmaları istemiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine gönderildi.
Şüpheli Yunus S. hakimlikteki ifadesinde, daha önceki beyanlarının doğru olduğunu savunarak, "Discort"tan aramayı kendisinin değil, M.B'nin yaptığını, "Atatw44" isimli sunucunun iki kurucusu bulunduğunu, birinin M.B, diğerinin Tekirdağ'da gözaltına alınan S.A. olduğunu öne sürdü.
Diğer şüpheli Hayati T.Ö. ise kendisinin video kaydında bulunmadığını savunarak, "Atatw44" isimli sunucuda çok sayıda kişinin bulunduğunu, sunucuda kendisinin değil, M.B, Yunus S. ve S.A'nın yetkili olduğunu iddia etti.
Hakkındaki suçlamayı kabul etmeyen Hayati T.Ö, olaydan sonra gözaltına alınan S.A'ya mesaj atarak "Siz mi yaptınız?" diye sorduğunu, şüphelinin de M.B'nin yaptığını kendisine söylediğini ileri sürdü.
Hakimlik, şüphelilerden Yunus S'nin tutuklanmasına, sonradan gözaltına alınan Hayati T.Ö'nün ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına hükmetti.