Cilo Festivali bitti, geriye çöpler kaldı

Eşsiz doğasıyla tanınan Sat Buzul Gölleri’nde düzenlenen 6. Cilo Festivali’nden geriye çöpler kaldı.

Hakkari'nin eşsiz doğa harikalarından biri olan Sat Gölleri, bu yıl altıncısı düzenlenen Cilo Fest ile doğaseverleri ağırladı. Ancak festivalin sona ermesiyle birlikte, göllerin çevresi ve suyu çöplerle doldu. Festivale katılanların rastgele bıraktıkları çöpler, göllerin güzelliğini gölgede bıraktı.

Festivalin ardından göllerin ve çevresinin temizlenmesi için yetkililer harekete geçse de, yaşanan doğa tahribatı hayal kırıklığı yarattı. Bu tür olayların bir daha yaşanmaması için katılımcıların ve yetkililerin daha duyarlı davranması gerektiği vurgulandı.

Festival katılımcılarından Eylem Akdemir, Sat Gölleri'ne ilk kez geldiğini belirterek, "Göller çok güzel, manzara harika. Ancak insanlar çöpler konusunda defalarca uyarıldı. Ne yazık ki güzel manzara çöplerle kirlenmiş durumda. Gerekli poşetler verilmişti, herkes çöplerini toplayabilirdi. Doğaya bu şekilde zarar vermek doğru değil" dedi.

Rıdvan Tarım da bu duruma eleştirilerde bulunarak, "Bu artık bir festival değil, doğa katliamı. Doğayı hissetmek, ona sahip çıkmak bu değil. Eğer böyle devam edersek, on yıl sonra çocuklarımıza bu güzellikleri bırakamayacağız" şeklinde konuştu.

Festivali organize edenlerden Aydın Şan, etkinliğin amacının sosyal bir etkinlik olduğunu belirtti. Ancak çevreye karşı gerçekleştirilen duyarsız davranışların altını çizerek, "Toplum olarak çevreye duyarlılık konusunda sınıfta kaldık. İnsanlar çöplerini toplamak yerine enkaz bırakıp gidiyorlar. Doğa bize bir emanet, ona bir anne-baba gibi bakmalıyız. Çok üzgünüm, insanlar bilinçsizce davranıyor" dedi.

İran'dan festivale katılan Selahattin Rezai ise Sat Gölleri'ni "cennet gibi" tanımladı ve “Burası Allah'ın bize verdiği bir nimet. Ama maalesef insanlar çöplerini göllere atıyor. Çocuklarımıza doğaya saygı göstermeyi öğretmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (13)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

ÇEVRE Haberleri