Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Basın Özgürlüğü bilançosunu aktardı.
"Gazetecinin kaderi 2022'de de değişmedi" diyen gazeteci Çakırözer şu bilgileri paylaştı:
- Gazeteciler 505 kez hakim karşısına çıktı, 30 gazeteci tutuklandı, 18 gazeteci saldırıya uğradı.
- Gazeteciye dava, yangın, protesto takibi de, sokak röportajı da yasak.
- Bakanı, milletvekili, avukatı şikayet etti. Tazminat cezaları yağdı, habere erişim engellendi
- AYM ihlal dedi, BİK gazetelere ilan ambargosundan vazgeçmedi.
- Gerçekleri gösteren kanalları 54 ceza.
- Yolsuzluk, usulsüzlük, rüşvet haberlerine 2022'de de erişilemedi.
Çakırözer'in hazırladığı rapora göre, 2022'nin hemen hemen her ayında en az 50 gazeteci hakim karşısına çıkarken, Gezi Davası, 25 Kasım protestoları ile 1 Mayıs gibi 10'dan fazla kitlesel protesto, yürüyüş ve basın açıklamasında 100'ün üzerinde gazetecinin haber takibi engellendi, gazeteciler fiziksel şiddete maruz kaldı.
Çakırözer, gazetelere tazminat cezaları ve tekzip yağdığını televizyon kanallarının karartıldığını belirtirken, 2022'ye damga vuran bir başka gelişmenin ise 'Dezenformasyonla mücadele' gerekçesi ile getirilen ancak gazetecilerin yanı sıra yurttaşların basın ve ifade özgürlüğünü engelleyen maddeler nedeniyle 'sansür yasası' olarak bilinen kanunun yürürlüğe girmesi olduğunu söyledi.
Çakırözer, "Gazetecilere baskı, sansür, engelleme, tehdit bitmiyor. Gazeteciler haberleri, yazıları sosyal medya payaşımları nedeniyle işsiz bırakılıyor, tehdit ediliyor, yargılanıyor, tazminat cezalarına çarptırılıyor, hapsediliyor. Siyasiler şikayet ediyor gazetelere, televizyonlara ceza yağıyor, davalar açılıyor. Televizyon kanalları karartılıyor. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde sözümüz söz: 2023 yılında tüm bu baskı ve sansürün bittiği, gazetecilerin özgürce mesleklerini yapabildiği bir Türkiye'yi kuracağız" dedi.