Bartın, Üzümlü Köyü'ndeki yol sorunlarını gündeme taşıdı

Hakkâri Milletvekili Öznur Bartın, Üzümlü (Deştan) Köyü'ndeki sorunların giderilmesi için İçişleri ve Çevre Bakanlıklarından çözüm talep ettiği soru önergesini TBMM'ye sundu.

Hakkâri Milletvekili Öznur Bartın, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) bir soru önergesi verdi. Önergede, Hakkâri iline bağlı Çukurca (Çelê) ilçesine bağlı Üzümlü (Deştan) köyünde faaliyet gösteren bir firmanın şantiyesinin yolunun asfaltlanmaması nedeniyle yaşanan çevre ve yol sorunları ele alındı.

"Toz ve gürültü sorunları, köy halkının sağlığını tehdit ediyor"

Köyde faaliyet gösteren firmanın şantiyesine ait tonajlı araç ve iş makinelerinin yolunun asfaltlanmamış olması sebebiyle köy içinden geçmek zorunda kaldığı belirtilen önergede, bu durumun köy halkının yaşam kalitesini ciddi şekilde olumsuz etkilediği vurgulandı. Özellikle toz ve gürültü sorunlarının, köy halkının sağlığını tehdit ettiği ve tarım ile hayvancılık faaliyetlerini kötü yönde etkilediği ifade edildi.

Ayrıca, Üzümlü Köyü sınırları içinde bulunan askeri araç trafiğinin de toz sorununu artırdığı belirtilen önergede, Anayasa'nın 56. maddesine atıfta bulunularak herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğu hatırlatıldı.

Bartın’ın önergesinde şu sorular yer aldı:

  1. Üzümlü (Deştan) köyünde faaliyet gösteren şantiyenin çevre kirliliğine neden olan toz ve gürültü sorunlarının giderilmesi için Bakanlığınızca yapılan denetim ve kontrol faaliyetleri nelerdir? Bu denetimler ne sıklıkla gerçekleştirilmektedir?
  2. Şantiyeden kaynaklanan çevre kirliliğinin köy halkına etkilerini azaltmak için alınabilecek kısa ve uzun vadeli önlemler nelerdir? Bu konuda Bakanlığınızın önerdiği spesifik çözüm yolları var mıdır?
  3. Köyün üstünde konumlanan şantiyenin çevresel etkilerini minimize etmek için Bakanlığınız tarafından yürütülen veya planlanan projeler var mıdır? Bu projeler nelerdir ve ne zaman hayata geçirilmesi planlanmaktadır?
  4. Köy içerisinden geçen tonajlı araçların yarattığı çevresel ve sağlık risklerini azaltmak için Bakanlığınız tarafından uygulanacak önlemler nelerdir? Bu kapsamda şantiyenin ulaşım yollarının iyileştirilmesi düşünülmekte midir?
  5. Üzümlü köyünde yaşanan toz sorununun özellikle engelli, akciğer yetmezliği olan ve solunum cihazına bağlı yurttaşlarımız üzerindeki olumsuz etkilerini hafifletmek amacıyla sunabileceğiniz özel destekler nelerdir?
  6. Anayasa'nın 56. maddesi çerçevesinde, Üzümlü köyünde sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkının korunması için Bakanlığınızın kısa vadede atacağı adımlar nelerdir? Bu konuda acil bir eylem planı hazırlanacak mıdır?
  7. Bayrak Tepe Karakol Komutanlığı ile Irak Üst Bölge Komutanlığı'na intikal eden askeri araçların neden olduğu çevresel etkileri azaltmak amacıyla Bakanlığınız tarafından önerilen veya planlanan herhangi bir altyapı çalışması var mıdır veya olacak mıdır?

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

GÜNDEM Haberleri