Bartın, Cilo ve Derecik’teki ekolojik tahribatı meclise taşıdı

Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, fosil yakıt kaynaklı karbon emisyonlarının arttığını, Hakkâri’deki Cilo-Sat Dağları ve Derecik’teki orman kesimlerinin ekolojik dengeyi tehdit ettiğini belirtti.

Hakkâri Milletvekili Öznur Bartın, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Çevre Bakanı Murat Kurum ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya, küresel iklim değişikliği ve bölgedeki çevresel tahribatla ilgili soru önergesi sundu. Önergede, Küresel Karbon Projesi’nin 2024 raporuna göre fosil yakıt kaynaklı karbon emisyonlarının arttığı, bu durumun 1,5°C sınırının altı yıl içinde tükenebileceğini gösterdiği vurgulandı.

Önergede, Hakkâri'deki Cilo-Sat Dağları’ndaki buzulların hızla eridiği, Derecik’teki orman kesimlerinin ekolojik yıkıma yol açtığı belirtildi. Ormanların yok edilmesinin, bölge halkının geçim kaynaklarını tehdit ettiği ve biyolojik çeşitliliğe zarar verdiği ifade edildi. Ayrıca, orman kesimlerinin karbon emisyonlarını artırarak iklim krizini derinleştirdiği kaydedildi.

Önergede, “Hakkâri, zengin doğal ekosistemlerine rağmen, iklim değişikliği ve insan kaynaklı tahribat nedeniyle ciddi tehditlerle karşı karşıyadır. Cilo-Sat Dağları’ndaki buzulların hızla erimesi, bölgenin iklim krizine karşı savunmasızlığını gözler önüne sermektedir. Bilimsel verilere göre, bu buzulların kalınlığı son yıllarda 100-200 metreden 50 metreye kadar gerilemiştir.

Geçtiğimiz günlerde Derecik ilçesine bağlı Navberojan bölgesinde gerçekleştirilen orman kesimleri, ekolojik yıkımı daha da derinleştirmiştir. Asker ve korucular tarafından yapıldığı belirtilen bu kesimlerin bir kısmının karakol ve üs bölgelerinde yakacak olarak kullanıldığı, diğer kısmının ise ticari amaçlarla satıldığı iddia edilmektedir” denildi.

Bartın, orman kıyımına son verilmesini ve çevresel tahribatın durdurulmasını talep etti.

Bartın’ın önergesinde şu sorular yer aldı:

  1. Derecik’teki orman kesimlerinin bölgedeki tarım ve hayvancılık faaliyetlerine etkisi değerlendirilmiş midir?
  2. Kesilen orman alanlarının yeniden ağaçlandırılması için Bakanlık bir plan yapmış mıdır?
  3. Bölgedeki ormanların biyolojik çeşitliliğin korunmasındaki rolü hakkında Bakanlık tarafından yapılmış bir araştırma var mıdır?
  4. Navberojan bölgesindeki orman kesimlerinde odunların ticari amaçla kullanıldığı iddiaları Bakanlık tarafından incelenmekte midir?
  5. Bölgedeki ormansızlaşmanın su kaynakları üzerindeki etkisi hakkında yürütülen bir çalışma var mıdır?
  6. Hakkâri’de yaşanan ormansızlaşmanın toprak erozyonu üzerindeki etkileri için alınan tedbirler nelerdir?
  7. Derecik’teki ormanların karbon yutakları olarak kaybının iklim değişikliği üzerindeki etkileri konusunda Bakanlık nasıl bir politika izlemektedir?

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri