Şırnak’ın Silopi ilçesinde 25 Ocak 2001 tarihinde çağırıldıkları İlçe Jandarma Komutanlığı’na gittikten sonra bir daha kendilerinden haber alınamayan kapatılan Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ve ilçe yöneticisi Ebubekir Deniz’in, kaybedilişlerinin üzerinden 21 yıl geçti. Aradan geçen süreye rağmen tek bir fail bile yargılanmazken, Tanış ve Deniz'in kaybedilişinden sorumlu tutulan Şırnak İl Jandarma Alay Komutanı Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz hakkında herhangi bir dava da açılmadı. İç hukuk yollarının tüketilmesinin ardından avukatların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yaptığı başvuruda Türkiye mahkum edildi.
Serdar Tanış kaybettirildiğinde oğlu Diyar Tanış henüz 1 yaşındaydı. 6 yaşına bastığında babasını evin duvarlarına asılı olan fotoğraflarından tanımaya başlayan Diyar Tanış, 20 yaşına gelince de İstanbul’da her hafta yapılan Cumartesi Anneleri’nin eylemine katılmaya başladı. Babasının fotoğraflarıyla eyleme katılan Tanış, babası ve onunla birlikte kaybettirilen Ebubekir Deniz’in akıbetini sordu.
1 YAŞINDAYDI…
Babasını hiç görmediğini ve ona dair anılarının olmadığını söyleyen Tanış, "Babam kaybettirildiğinde ben henüz 1 yaşındaydım. 6 yaşıma kadar hiçbir şey bilmiyordum. Daha sonra babamı fotoğraflarıyla tanıdım. Babaannem ve dedem bana babamı anlatırdı. Hayatı anlayabilecek yaşa geldikten sonra da babama ne olduğunu sormaya başladım. Araştırma yaptım. Araştırdıkça babamın yanlış bir şey yapmadığını gördüm. Babam da herkes gibi legal olan bir siyasi partide başkanlık yapıyordu" dedi.
FOTOĞRAFTA TANIŞTI
Babasının erken yaşta evlendiğini aktaran Tanış, "Babam o süreçte hem ailesini geçindirmek için çalışıyormuş hem de parti çalışmalarında yer alıyormuş. Babaannem bize ‘babanız çok cesurdu’ derdi. Biz onu cesur biri olarak tanıdık. Babamı ilk son çektiği o fotoğrafla tanıdım. Babamla bir fotoğrafta tanıştım” diye belirtti.
TANIŞ’IN BÜYÜDÜĞÜ EV
2015’de Silopi’de ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında Barbaros Mahallesi’nde çatışmaların ortasında kalan Tanış ailesi, başka bir mahalleye geçmek zorunda kaldı. Serdar Tanış’ın da büyüdüğü evi bırakmak zorunda kalan ailesi, çatışmalar sona erdikten sonra yakılmış evleri ile karşılaştı. Tanış’ın ailesi, “Bu ev Serdar’ın hatırası” diyerek, evin yıkılmasına müsaade etmedi.
FOTOĞRAFI DA YAKTILAR
Diyar Tanış, sokağa çıkma yasaklarında evlerinin yakılmasıyla birlikte babasının evin duvarına asılı son fotoğrafının da yakıldığını söyleyerek, "Sokağa çıkma yasağı kalktıktan sonrada eve gittik. İlk olarak babamın fotoğrafına baktım ama yakmışlardı. Onun bir gün bu kapıdan içeriye gireceğine inandım. Kendisi gelmese de kemiklerini bulup onun bir mezarının olacağına ve o mezara gideceğime inanıyorum. Sonuna kadar onun davasını sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.
MA / Zeynep Durgut