Kaynak ailesi tahin üretimine ilkbaharla birlikte başlıyor. Köyden geçen dereden bir kanal vasıtasıyla tarihi taş değirmene ulaşan suyun gücüyle tahinlik susamlar öğütülmeye başlanıyor. Öğütülen susamlar herhangi bir katkı maddesi katılmadan çeşitli aşamlardan geçiriliyor ve tahinler alıcılara gönderilmek üzere paketleniyor. Tahin üretim sürecinin tamamında aile bireyleri çalışıyor.
"Köklerimiz derindedir"
Babasının vefatından sonra tahin üretimine ailesi ile birlikte devam eden Abdullah Kaynak, Çukurca’da tahin üretiminin çok eski tarihlerden beri yapıldığını ifade ederek "İnsanlar tarım yapmaya başladığında değirmenler de yapmaya başladılar. Zamanında Çukurca’da da tarımla beraber değirmenler de yapılmaya başlamış. O zamandan beri biz de bu geleceği devam ettiriyoruz. Babam vefat edene kadar bu işi yaptı ondan sonra ben de bugüne kadar devam ediyorum" diyor.
"Çukurca tahini çok özel bir tahindir"
Çukurca’da ve özellikle Bîyadir (Narlı) Köyü’nde üretilen tahinin çok özel bir tahin olduğuna değinen Kaynak, üretilene tahine hiçbir katkı maddesi katılmadığını ve özel yöntemlerle çeşitli aşamalardan geçerek üretildiğine dikkat çekerek, "Tahinimizin marka olduğunu söyleyebilirim. İstanbul’da bir eczacıya 20 gün önce biraz tahin gönderdim. Gönderdiğimiz ürünün tahlilleri yapmış, beni aradı tahinde hiçbir katkı maddesi olmadığını söyleyip teşekkür etti" diyor.
"Bîyadir aslen bir ezidi köyüdür"
Bîyadir (Narlı) Köyü’nün aslında bir Ezidi köyü olduğunu ve kendilerinin de sonradan müslüman olan Ezidiler olduğunu söyleyen Kaynak, "Ezidi dedelerimizden öğrendiğimiz bu işi devam ettiriyoruz ve bu işi yapmak zevk alıyoruz" diyor.
"Yöre halkının ilk tercihi burası"
Çukurca’da susam üreticiliği yapan ve Abdullah Kaynak’a da susam tedarik eden Zekeriya Tunç birçok yerde modern tekniklerle tahin üretimi yapıldığını ancak bu tahinlerin geleneksel yöntemlerle üretilen tahinin kalitesine erişemediğini belirtiyor. Yöre halkının ilk tercihinin doğal üretim olduğunu söyleyen Kaynak, "Abdullah beye İstanbul’dan yurtdışından siparişler geliyor. Bu siparişler her yıl düzenli olarak geliyor. Bu tadı bu lezzeti bilen herkes buna ulaşmaya çalışıyor. İnsanların damak tadına düşkünlüğünü buradan anlıyoruz zaten. Bu yüzden Abdullah beyin işleri yoğun geçiyor. Bu değirmen bir sezon boyunca gece gündüz aktif oluyor" diyor.
"Şemdinli balı ne kadar önemliyse Çukurca tahini de o kadar önemlidir"
"Şemdinli balı Hakkari için ne kadar önemliyse Çukurca tahini de o kadar önemlidir" diyerek Çukurca tahinine gereken önemin verilerek tanıtım ve pazarlama konusunda üreticilerin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekiyor.