Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, 1-4 Nisan tarihleri arasında Türkiye genelinde seçmen eğilimine dair yaptığı araştırmanın sonuçlarını açıkladı.
İstanbul, Ankara, Adana, İzmir, Bursa, Konya, Mersin, Samsun, Antalya, Erzurum, Ağrı, Diyarbakır, Urfa, Mardin, Batman, Şırnak, Van ve Adıyaman’da 2 bin 10 kişi ile yapılan araştırmanın sonucuna göre; Ak Parti’nin oyları yüzde 28,9’a, MHP’nin ise yüzde 6,1’e düştü.
Katılımcılara öncelikle "Türkiye'nin en önemli sorununun ne olduğu" soruldu. Katılımcıların, yüzde 62,7'si birinci sorun olarak "ekonomik kriz ve işsizlik" yanıtını verdi. Görüşmecilerin yüzde 11'i "demokrasinin olmayışı", yüzde 9,9'u "hukuk sisteminin mevcut durumu", yüzde 8,1'i "cumhurbaşkanlığı sistemi" yüzde 4 ise; "eğitim sistemi"ni öncelik sorunlar arasında olduğunu söyledi.
Görüşmecilere, "Bu pazar bir genel seçim olursa hangi partiye oy verirsiniz?" diye soruldu. Katılımcıların yüzde 28,9'u Ak Parti, yüzde 26,1'i CHP, yüzde 10,7'si İYİ Parti, yüzde 9,6'sı HDP, yüzde 6,1'i MHP, yüzde 3,3'ü Deva Partisi, yüzde 1,2'si Gelecek Partisi,
yüzde 0,5'i Saadet Partisi cevabını verdi. Yüzde 7,8'i "kararsızım" dedi, 5,6'sı ise "oy kullanmayacağını" söyledi.
Araştırmanın sonucuna göre Ak Parti, 2018 Haziran seçimleriyle kıyaslandığında 9,4 puan, MHP de 2,5 puan kaybetti, CHP 2,9 puan, HDP ve İYİ parti ise 0,5 puan oy arttırdı.
"Türkiye'nin içinde bulunduğu mevcut koşulları göz önünde bulundurduğunuzda, bir erken genel seçime gidilmesi gerektiğini düşünüyor musunuz?" sorusuna da katılımcıların yüzde 59,6'sı "evet", yüzde 25,4'ü "hayır" yanıtını verdi. "Kararsız" olduğunu ifade edenlerin oranı ise; yüzde 15 oldu.
Ankete katılanlara "Kürt sorununun aşağıda saydığımız sorunlara ne ölçüde etki ettiğini düşünüyorsunuz?" diye soruldu. Görüşmecilerin yüzde 50'den fazlası "demokrasiyi" etkilediğini söyledi. Yüzde 49'a yakını "hukuk sistemini" yüzde 33'den fazlası ise; "ekonomiyi" etkilediğini belirtti.
"Mevcut durumda ittifaklara oy verir misiniz" diye sorulduğunda ise; yüzde 36,2'si "millet ittifakına oy veririm" , yüzde 34,9'u "cumhur ittifakına oy veririm" , yüzde 15,7'si "oy verdiğim parti içinde olursa ancak oy verebilirim" yüzde 6,7'si "hayır, hiçbir koşulda oy vermem" derken, yüzde 6,5'i "kararsız" olduğunu belirtti.
"6 muhalefet partisinin güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüş programı için bir araya gelmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna görüşmecilerin yüzde yüzde 45,5'i olumlu bulurken, olumsuz bulanların toplam oranı yüzde 33,7 oldu.