Avrupa Birliği (AB), Türkiye'ye mülteciler için harcanmak üzere 560 milyon Euro’luk kaynağı daha serbest bıraktı.
AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, söz konusu kaynağın özellikle mültecilerin eğitiminin finansmanında ve ayrıca sınır güvenliğinin iyileştirilmesinde kullanılacağı bildirildi.
Komisyon'un Komşuluk ve Genişlemeden sorumlu üyesi Olivér Várhelyi, yeni açıklanan kaynakla mülteci çocuklarının okula devam edebilmesi ve iyi bir eğitim almasının sağlanacağını, ayrıca Türkiye resmi kurumlarına göçle bağlantılı zorlukların aşılması ve sınır korumanın iyileştirilmesi için kaynak aktarılacağını kaydetti.
Fon nasıl kullanılacak?
AA, 560 milyon Euro’luk fonun nasıl kullanılacağının ayrıntılarını verdi. Buna göre 530 milyonluk kısmı eğitim için kullanılacak. Bu çerçevede Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi (PIKTES) desteklenecek. Proje kapsamında öğretmenlerin ücretleri, ulaşım giderleri, eğitim malzemeleri, ek dersler, Türkçe eğitimi, öğretmenlerin eğitimi, rehberlik programları, erken çocuk eğitimi gibi başlıklarda destek verilecek.
Ayrıca yaklaşık 700 bin mülteci çocuğun okula erişimi amacıyla nakit desteği sağlanacak. Bunların dışında gençler için burslar ve ilgili destek hizmetleriyle öğrencilerin yüksek öğretime erişimine yardım yapılacak.
560 milyon Euro’luk fonun 30 milyon avrosu ise göç yönetimi ve sınırların korunması kapsamında, kabul ve barınma merkezlerinin idaresinin geliştirilmesi, düzensiz göçmenlerin transferleri, hizmetlere erişim ve uygun koşullarda barınma sağlanması gibi konulara ayrılacak.
Göç konusunda kaynak ve varış ülkeleriyle iş birliğinin güçlendirilmesi için 2021-2025 yıllarını kapsayan Düzensiz Göçle Mücadele Strateji Belgesi ve Ulusal Eylem Planı'nın yürütülmesine yönelik Göç İdaresi Başkanlığının çabaları desteklenecek.
Toplam 9 milyar Euro kaynak
AB, Türkiye ile 18 Mart 2016'da imzalanan mülteci mutabakatı çerçevesinde Türkiye'ye 6 milyar Euro’luk kaynak taahhüdünde bulunmuş ve ödemeler tamamlanmıştı.
Komisyon daha sonra Haziran 2021'de 3 milyar ilave fon açıklamış, bunun 2021-2023 dönemini kapsayacağını kaydetmişti.
Mülteci mutabakatı, Türkiye'den yasa dışı yollardan Yunanistan adalarına geçen mültecilerin Türkiye'ye geri gönderilebilmesini, karşılığında AB ülkelerinin Türkiye'den korumaya muhtaç durumdaki Suriyelileri kabul etmesini öngörüyor.
AB Aralık ayı başında da Türkiye'deki mültecilerin acil ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılan banka kartlarına nakledilmek üzere 325 milyon Euro’luk yardım açıklamıştı.
Kaç mülteci var?
AB Komisyonunun açıklamasına göre, Türkiye'nin 4 milyon civarında mülteciye ev sahipliği yapıyor. İçlerinden 3,6 milyonu Suriyelilerden oluşuyor.