Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 1 Mart’ta TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Ali Şafak, emeklilik hakkı kazanan çalışanların bu süreçte dikkat etmesi gerekenleri, kimlerin hangi koşullarda emekli olabileceğini anlattı:
1. Resmi Gazete şartı
Kanun’un, Cumhurbaşkanı onayı ve Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe girmesi beklenmelidir. Daha öncesinde hiçbir şekilde emeklilik nedeniyle istifa dilekçesi verilmemelidir.
2. İşten ayrılma
EYT’lilerin normal şartlar altında “08- Emeklilik” koduyla çıkışlarının yapılması gerekmektedir. (Bu konuda daha sonraki bir düzenlemeyle farklı özel kod gelebilir.)
3. Kıdem tazminatı
En az 1 yıl çalışması olan sigortalılara kıdem tazminatı ve varsa kalan izin bakiyesi ödemesi yapılacak. (Çalışmaya devam edecek olsa bile bu ödemelerin yapılması zorunludur)
4. İhbar süresi
EYT çıkışlarında ihbar süresi yoktur.
5. Tazminat için EYT yazısı
EYT’li olunduğuna dair E-Devletten yazı alınabileceğini öngörüyoruz. İşçi, işverene EYT ile emekli olup kıdem tazminatını talep ettiğinde bunu ispatlamak zorunda yoksa normal istifa etmiş sayılır ve kıdem tazminatı alamaz. Bu yazıyı normalde Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlükleri verir ancak EYT ile talep artacağından E-Devlet’ten de buna ilişkin yazı alınmasına dair düzenleme yapılacağı öngörülüyor.
6. Emeklilik hakkı
Bu şartları taşıyanlar yaş şartı olmadan emekli olabilirler:
- 08.09.1999 tarih ve öncesi sigorta başlangıcına göre SSK’lılarda, 5.000-5.975 prim gün arasını doldurmuş olanlar ve,
- BAĞ-KUR ve Emekli Sandığında kadınlar 7.200 prim gün ile, erkekler 9.000 prim gün ile emekli olabilirler.
7. Kıdem tazminatı kredisi
Kıdem tazminatı kredisine ilişkin belirsizlik devam ediyor. Kredi verileceği açıklandı ancak detaylarına dair henüz bir bilgi verilmedi.
Başlangıçta 2 milyon 250 bin kişinin emekli olması öngörülüyor. Bağlanacak asgari maaş 5 bin 500 lira. Bunun SGK’ya aylık maliyeti minimum 12 milyar 375 milyon lira. Aylığı bundan daha yüksek bağlanacaklar da var.