26 yıllık cam sanatı ustalığını Yüksekova’ya taşıyacak

Yüksekovalı cam sanatı ustası İzzet Şedal, 26 yıllık cam eritme ve şekillendirme sanatını memleketine taşıyacağını belirterek, "Yüksekova’ya atölye kurup bu sanatı burada yaşatmayı planlıyorum" dedi.

Yüksekovalı İzzet Şedal, 26 yıldır cam eritip şekil verme sanatını büyük bir ustalıkla icra ediyor. Kışları İstanbul'da, yaz aylarında ise memleketi Yüksekova'da çalışmalarını sürdüren Şedal, ilerleyen dönemde bu sanatını Yüksekova'ya taşımayı ve burada bir atölye açarak yeni ustalar yetiştirmeyi planlıyor.

Cam sanatıyla tanışma sürecine değinen İzzet Şedal, "Bu işe 1998’de İstanbul’da Özlem Kristal’de başladım. Akrabamın yardımıyla çırak olarak başladım ve bir yıl içinde yeteneğimi fark etmeye başladım. Bu iş, yetenek gerektiren bir meslek. Her insan bu işin altından kalkamaz. Ustalardan öğrendikçe işimi daha çok sevdim ve kendimi sürekli geliştirmeye başladım. Altı yıl boyunca Özlem Kristal’de çalıştıktan sonra kendi işimi kurdum ve o zamandan beri bu mesleği sürdürüyorum” diye belirtti.

Yazları Yüksekova'da çalışıyor

Yüksekova ile bağlantısını hiç koparmadığını söyleyen Şedal, yaz aylarını ailesiyle birlikte Yüksekova'da geçirdiğini belirterek, "Kışları İstanbul’da çalışıyorum, yaz aylarında ise Yüksekova’ya dönüyorum. Burada, evimin bahçesinde veya dükkanda çalışıyorum. Yaklaşık dört ay boyunca burada işimi sürdürüyorum, sonrasında tekrar İstanbul’a dönüyorum. İstanbul’da bir dükkan açtım, festivallere katıldım, turizm otellerinde çalıştım. Aslında bu meslek, dağın başında da, deniz kenarında da yapılabilir; yeter ki malzemeleriniz yanınızda olsun" dedi.

“Yüksekova’ya atölye kurmayı planlıyorum”

İzzet Şedal, ilerleyen süreçte cam sanatını Yüksekova'ya tamamen taşımayı düşündüğüne değinerek, "İstanbul'daki işlerime rağmen Yüksekova benim önceliğim. İleride Yüksekova’da düzenli bir atölye kurarak buradaki gençleri yetiştirmeyi düşünüyorum. Yüksekova’nın gelişmesiyle birlikte bu tür sanatların yaygınlaşması, şehre de olumlu katkılar sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Ürünleri dünyanın dört bir yanına gidiyor

Şedal, cam sanatındaki yeteneği sayesinde geniş bir müşteri kitlesine hitap ettiğine değinerek, "Hayvan figürleri, takılar, süs eşyaları gibi pek çok şey yapıyorum. Ürünlerim daha tamamlanmadan satılıyor. Amerika başta olmak üzere, İtalya, Fransa, Norveç, İsviçre ve İngiltere gibi ülkelere ürün gönderiyorum. Şu anda belirli bir müşteri kapasitem var ve sürekli onlarla çalışıyorum” ifadelerini kullandı.

"Eşim bana büyük destek veriyor”

Şedal, eşi Vahide'nin de kendisine büyük destek verdiğini belirterek, "Evlendikten sonra hayatın daha çok çalışmayı gerektirdiğini fark ettim. Sağ olsun, eşim de bana her konuda yardımcı oluyor. Paketleme ve cam eritme gibi konularda destek oluyor, hatta işi öğrenmeye de başladı. Sindire sindire öğrenilecek bir meslek, o da bu süreci sabırla sürdürüyor" diye belirtti.

"Yüksekova’ya cam sanatını getireceğim için mutluyum”

İzzet Şedal, Yüksekova’ya cam eritme ve şekillendirme sanatını kazandıracağı için gururlu ve mutlu olduğunu ifade ederek, "Bu mesleği Yüksekova’ya getirip burada yaygınlaştırmak benim için büyük bir mutluluk. Yüksekova’nın gelişimiyle birlikte bu tür sanat dallarının da yaygınlaşması, daha güzel şeyleri beraberinde getirecek” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KÜLTÜR / SANAT Haberleri