Kim demiş sağlıklı yemeklerin tadı kötüdür diye? Hem su deposu olması hem de iştah açıcı kokusu ve rengi ile sofraların en güzel mevsim meyvelerinden biri olan karpuzun faydaları saymakla bitmiyor.
Vitamin deposu
Sağlık ve beslenme uzmanı, Dr. Cynthia Sass’ın yaptığı açıklamaya göre; tek bir dilimi ile günlük C vitamini ihtiyacınızın yüzde 20'sini, A vitamini ihtiyacınızın ise yüzde 17'sini karşılayabileceğiniz karpuz, sindirimi hızlandıran lifli yapısına ek olarak, tansiyonunuzu dengelemeye yardımcı mineraller içeriyor.
İçeriğindeki likopen miktarı domatesinkinden bile daha fazla
Domates ve diğer kırmızı meyvelerde bulunan ve ismi domatesin Latincesi Solanum lycopersicu’den gelen likopen en güçlü antioksidanlardan biri olarak biliniyor. Araştırmalara göre bir küçük kaseyi dolduracak büyüklükte yani yaklaşık bir dilim karpuz, bir büyük domatesten 1.5 kat daha fazla likopen içeriyor.
Kas ağrılarını hafifletiyor
Karpuz yemek kas ağrılarını da hafifletiyor. Araştırmalarda, antrenmandan önce yaklaşık 4 dilim karpuz yiyen atletlerin kas ağrılarının hafiflediği ve kan basıncının düzene girdiği gözlemlendi. Sitrulin aminoasidi açısından çok zengin olan karpuz kabuğu, tadı pek güzel olmasa da, kas ağrılarını hafifletmeye birebir.
Hem meyve hem sebze
Karpuzun, balkabağı ve salatalık gibi sebzelerin ait olduğu kabakgiller familyasından gelen bir sebze türü olduğunu biliyor muydunuz?
Bu kadar tatlı bir şey nasıl sebze olabilir demeyin; çünkü karpuz hem meyve hem sebze olma özelliği taşıyor. Karpuzu çekirdekleri ve kabuğa yakın bölümüyle birlikte yemek ise çok daha faydalı.
Yüzde 91'i su
‘Journal of Agricultural and Food Chemistry’ gazetesinde çıkan habere göre, vücudundaki su seviyesi düşük olan kadınlarda baş ağrısı, dikkat problemi, yorgunluk ve değişken ruh hali görülüyor. Su ihtiyacını gidermek için yüzde 91’i su olan, lezzetli bir meyveden daha güzeli var mı?