Teleskop icat edilene kadar sadece Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn biliniyordu.
111
Teleskop icat edilene kadar sadece Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn biliniyordu. Bunu gözlemleyen Romalılar gezegenlere, hep kendi tanrılarının isimlerini vermişlerdi. Çoğu gezegenin adı da daha sonra Roma mitolojisine göre isimlendirilmiştir. Peki Dünya'nın adı neden 'Dünya'dır?
211
Merkür
Merkür, milattan önce 3 bin yıllarında dahi Sümerler tarafından bilinirdi. Güneş'e en yakın gezegen olan Merkür, kendi yörüngesinde saatte 173 bin kilometreden daha hızlı ilerlediği için bizim ufuklarımızdan da hızla kaybolmakta. Romalılar da bu gezegeni isimlendirirken yüksek ihtimalle, en kurnaz ve en hızlı tanrı Merkür'ü uygun görmüşlerdi. Yunan mitolojisindeki karşılığı Hermes olarak bilinen Merkür aynı zamanda para, seyahat ve hırsızlık tanrısı olarak bilinir.
311
Venüs
Bizde 'Çoban Yıldızı' olarak da bilinen Venüs, gökyüzünde oldukça parlak görünür. Bu yüzden adını Roma mitolojisindeki aşk ve güzellik tanrıçası Venüs’ten almıştır. Yunan mitolojisinden Afrodit olarak bildiğimiz Venüs, ayrıca Güneş Sistemi'ndeki en sıcak gezegendir ve Babil mitolojisinde İştar diye tanınır.
411
Dünya
Dünya isim olarak diğer gezegenler arasında farklılık gösterir. Roma mitolojisinde toprak tanrısı Terra (Tellus) olarak bilinir. Dünya'ya da bazen 'toprak ana' denmektedir. Oxford sözlüğüne göre Terra, dört ana elementi temsil etmektedir ve yeryüzünün koruyucu tanrısı ve yerkürenin bir uzantısı olarak ifade edilmektedir. Yunan mitolojisinde toprak ana Gaia'ya karşılık gelir. Bu konuda diller için bir karmaşa doğmuştur ve bu yüzden farklı dillerde farklı şekiller 'dünya' denir.
511
Dünya
Peki Dünya'ya neden Türkçe'de bu isim verilmiştir? Dünya kelimesi Arapça'dan dilimize geçmiştir. İslamiyete göre şu anda yaşadığımız ve öldükten sonraki hayat olarak iki yerden bahsedilir. Yaşadığımız hayat bize daha yakındır. Bu sebeple Arapçadaki "daha yakın" veya "daha alçak" anlamına gelen “dena” fiili dilimize Dünya olarak geçmiştir.
611
Mars
Dördüncü gezegen Mars renginin kırmızı olmasından dolayı kanı andırır ve bu yüzden adını Roma mitolojisindeki savaş tanrısı Mars'tan almıştır. Ares, Mars'ın Yunan mitolojisindeki karşılığıdır.
711
Jüpiter
Yunan mitlerinin en güçlü tanrısı olarak bilinen Zeus, mitolojisinde Jüpiter olarak karşımıza çıkar. Gaz devi Jüpiter de Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni olduğu için adını buradan almıştır.
811
Satürn
Jüpiter'in babasının adı telekobun keşfi ile Satürn'e verilmiştir. Ancak yine de Jüpiter boyut olarak daha büyüktür. Satürn, Roma mitolojisinde tarım, zaman, disiplin ve ahlak tanrısıdır. Yunan mitolojisinde Kronos olarak bilinen Satürn, Uranüs ve Gaia'nın oğludur.
911
Uranüs
Uranüs, bir Roma değil Yunan tanrısıdır. Göklerin ve cennetin koruyucusu olarak bilinir ve en eski üstün tanrılar arasında yer alır. Uranüs, Kaos'un kızı Gaia'nın hem çocuğu, hem de eşidir. Adını "kozmik bir güce" sahip olduğu inanılan tanrı Uranüs'ten almıştır. Ayrıca Uranüs, kutbu güneşe bakacak şekilde tekerlek gibi döner.
1011
Neptün
Büyük bir okyanusu andırdığı için bu gezegene Neptün ismi verilmiştir. Neptün, Roma mitolojisinde deniz tanrısıdır. Poseidon ise Yunan mitlerinde karşımıza çıkar. Ayrıca Neptün, Jüpiter (Zeus) ve Pluton (Hades)'un kardeşidir.
1111
Pluton
Cüce gezegen durumundaki Pluton, uzaklığından dolayı keşfedildiği zamanlar karanlık görünüyordu. Bu yüzden adını, Roma yeraltı tanrısı Plüton'dan almıştır. Yunan mitolojisindeki karşılığı Hades'tir. (Kaynak:Evrimağacı)