Yüz yüze eğitim için hangi önlemler alındı?

Yüz yüze eğitim için hangi önlemler alındı?

Geçen yıl okulların 55 gün kapalı kaldığı Türkiye’de, 6 Eylül’de başlayacak yüz yüze eğitim öncesi Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı bir rehber hazırladı. Rehbere göre okullarda hangi önlemler alındı, öğrenci, öğretmen ve velileri neler bekliyor?

Türkiye'de 2021-2022 eğitim ve öğretim yılı 6 Eylül Pazartesi günü başlıyor. Tüm kademe ve tüm sınıf seviyelerindeki yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 1 milyonun üzerinde öğretmen, pandemi öncesinde olduğu gibi 5 gün yüz yüze eğitime katılacak.

Eğitim Reformu Girişimi'nin raporuna göre, Türkiye OECD ülkeleri arasında geçen yıl okulların en uzun süre kapalı kaldığı ikinci ülke. UNESCO verilerine göre, 21 Eylül – 31 Mayıs 2021 tarihleri arasında hafta sonlarını ve tatil günlerini çıkarınca Türkiye'de okulların COVID-19 salgını nedeniyle 55 gün kapalı kaldı.

Okullar en son kapanacak ve ilk açılacak yerler

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisi ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi dün (30 Ağustos) yaptıkları ortak açıklamada, sınıf temelli yüz yüze kesintisiz olarak devam etmesi hayati önem taşıdığını belirterek, okullar en son kapanacak ve ilk açılacak yerler arasında olduğunun altını çizdi.

Ülkelere okulların açık kalması ve daha güvenli hale getirilmesi çağrısında bulunan DSÖ ve UNICEF, virüsün bulaşmasını en aza indirmek için gerekli önlemlerin alınmasını talep etti.

Delta varyantının, bu yılki okul açılış sezonuna ek bir endişe ve karmaşıklık katmanı eklediğini ifade eden DSÖ ve UNICEF, "Okulları daha güvenli hale getirmek tüm toplumun sorumluluğudur" dedi.

Öğretmenler, diğer okul personeli ile 12 yaş ve üstü çocukların aşılanması gerektiğini vurgulayan DSÖ ve UNICEF, sınıfların daha iyi havalandırılarak okul ortamının iyileştirilmesi, fiziksel mesafenin sağlanması için mümkünse sınıflardaki öğrenci sayılarının düşürülmesi ve çocuklara, öğretmenlere ve diğer personele düzenli olarak test yapılmasının önemli olduğunun altını çizdi.

MEB ve Sağlık Bakanlığı'ndan rehber

AA'nın haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı iş birliğinde hazırladığı "Kovid-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Önlemler Rehberi" ile belirlenen önlemleri, 24 Ağustos'ta il milli eğitim müdürlüklerine gönderdi.

Rehbere göre yüz yüze eğitim başladığında okullarda alınacak COVID-19 tedbirleri özetle şöyle:

  • Öğretmenler, eğitim personeli, kantin çalışanları ve öğrenci servisi personeli ile öğrenciler ile aynı ev içerisinde yaşayanların tam doz aşılarının tamamlanmış olması önerilecek.
  • Öğretmen ve okul çalışanlarının aşı olmamaları durumunda haftada 2 kez PCR testi ile taranmaları istenecek.
  • Tüm okullarda yeterli sayıda maske Milli Eğitim Bakanlığı tarafından temin edilecek.
  • Okul içerisinde, ortak alanlarda, sınıflarda, öğretmen odalarında maske atık kutularının bulundurulması ve günlük olarak boşaltılması sağlanacak.
  • Öğrenci ve personelin hasta, temaslı veya risklilik durumları Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasındaki veri entegrasyonu yolu ile izlenecek ve okullara gerekli bildirim yapılacak.

Testler ücretli mi, kimlere zorunlu?

Öğrencilere yönelik aşı ve PCR testi zorunluluğu bulunmuyor.

Sadece öğretmenler değil servis şoförlerinden, servislerde görevli yardımcı personel, okullardaki idari personel, kantin ve yemekhane çalışanlarına kadar eğitim-öğretim ortamına dahil olan tüm eğitim çalışanları aşı olmak istiyorlarsa aşı olacaklar. Ancak aşı olmayan öğretmen ve okul çalışanlarının haftada 2 defa PCR testi yaptırma zorunluluğu bulunuyor.

Velilerin PCR test sonuçları da kontrol edilmeyecek.

Öte yandan Sağlık Bakanlığınca yüz yüze eğitim kapsamında istenecek zorunlu PCR testleri, devlet hastanelerinde ücretsiz yapılacak.

Bunun yanında Bakan Özer, ulaşım imkanı zor olan köy okulları gibi yerlerde görev yapan ve aşı olmayan okul çalışanlarının ve öğretmenlerin PCR testleri ile ilgili Sağlık Bakanlığı ile çalışma yürüttüklerini açıkladı.

Bakanlık bünyesinde kurulan yeni elektronik takip sistemi ile il, ilçe kurum ve okul düzeyinde eğitimin aksamaması için tüm süreçler anlık olarak takip edilecek.

Maske kullanımı ve sınıfların havalandırılması

Rehberde, tüm öğrencilerin ve öğretmenlerin okula maske ile geleceği belirtiliyor.

Rehberde ayrıca, derslerde doğal havalandırmanın önemine vurgu yapılarak, öğrencilerin ders aralarında mümkün olduğu kadar açık alana çıkmalarının sağlanması, bu sırada sınıfların hava akımı yaratacak şekilde en az 10 dakika havalandırılması gerektiğine işaret edildi.

Sosyal mesafe ve okulların temizlik kriterleri

Rehberde, okul bahçesinde ve çevresinde öğrencilerin, öğretmenlerin, diğer çalışanların kalabalık gruplar oluşturmasının önlenmesi, sosyal mesafeye dikkat edilmesi, teneffüs saatlerinin farklı zamanlarda düzenlenmesi, sınıf içerisinde öğrencilerin oturma düzeninin yüzleri aynı yöne dönük olacak şekilde yapılandırılması gerektiği belirtiliyor.

Bunun yanında, yüksek sesle yapılan egzersizlerin açık alanda ve öğrencilerin arasında tercihen en az 2 metre mesafe bırakılarak yapılması, beslenme saatlerinin mümkün oldukça farklı zamanlara yayılması ve COVID-19 tedbirleri alarak yürütülmesi gerektiğini de işaret edildi.

Öte yandan okulun rutin temizliğinin sıklaştırılması, çocukların, öğretmenlerin ve diğer okul çalışanlarının el hijyeni için su ve sabun ile el yıkama olanakları, ortak alanlara uygun sayıda el antiseptiklerinin konulması da sağlanacak.

Bilgilendirme Formu bir taahhütname mi?

Söz konusu Bilgilendirme Formu'nda bir taahhüt bulunmuyor. Bu belge, velilerin okullar tarafından COVID-19 süreçleri ile ilgili bilgilendirildiklerine dair bir metin.

Mazereti olan öğrencilerin eğitimleri

Mazereti dolayısıyla yüz yüze eğitime katılamayan öğrenciler için TRT EBA ve EBA platformu aracılığıyla eğitime devam edilecek.

Öte yandan, resmi ve özel ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerden Sağlık Bakanlığı e-Nabız Sistemi'nde kronik hastalıklar listesinde hastalığı yer alanların bu durumlarına ilişkin e-Nabız Sistemi'nden alacakları belge ile okul müdürlüklerine başvurmaları halinde, bu öğrencilerin eğitim faaliyetlerini sürdürmeleri yönünde il-ilçe milli eğitim müdürlüklerince gerekli tedbirler alınacak.

Veli ve ziyaretçilerin okula giriş çıkışları

Salgın döneminde veli ve ziyaretçilerin mümkün olduğu kadar okul bahçesi de dahil olmak üzere okul içerisine girişlerine izin verilmeyecek.

Ziyaretçilerin, okul bahçesi dahil, okula girişin gerekli olduğu durumlarda okul bahçesine giriş, bahçenin olmadığı durumlarda da en dış noktadan itibaren maske takmaları sağlanacak. Ziyaretçilerin okula alınması gerektiğinde ise HES kodu kontrolü yapılacak.

Kantinler, yemekhaneler ve pansiyonlar açılacak mı?

6 Eylül itibarıyla başlatılacak yüz yüze eğitim ile birlikte Türkiye genelindeki okul ve kurumlarda COVID-19 tedbirleri alınarak kantinler, yemekhaneler ve pansiyonlar da açılacak. Pansiyonlu okullar için 5 bin 872 yeni aşçı ve yardımcı destek personeli ihdas edildi.

Birinci dönem ve ara tatillerle ilgili takvim belli mi?

Bakanlığın bu yılın temmuz ayında açıkladığı takvime göre, birinci dönem 6 Eylül 2021 Pazartesi günü başlayıp 21 Ocak 2022 Cuma günü sona erecek. Birinci dönem ara tatili, 15 Kasım 2021 Pazartesi başlayacak ve 19 Kasım 2021 Cuma sona erecek. Yarıyıl tatili, 24 Ocak 2022 Pazartesi başlayıp 4 Şubat 2022 Cuma tamamlanacak.

İkinci dönem, 7 Şubat 2022 Pazartesi başlayacak ve 17 Haziran 2022 Cuma sona erecek. İkinci dönem ara tatili ise 11 Nisan 2022 Pazar günü başlayıp 15 Nisan 2022 Cuma günü sona erecek. 

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum