Yüksekova’nın ‘Zerik’ üzümü kayıt altına alındı

Yüksekova’nın ‘Zerik’ üzümü kayıt altına alındı

Yüksekova’ya bağlı Yeşiltaş (Ştazın) köyündeki yerli "Zerik" üzüm çeşidi, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü ve Yüksekova İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle kayıt altına alındı.

Yüksekova İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Emin Yiğit ve kurumun teknik personelleri, Yeşiltaş (Ştazın) köyündeki yerli üzüm bağlarında incelemelerde bulundu. Ziyaret kapsamında, 2022 yılında Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü ile Yüksekova İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle gerçekleştirilen çalışmanın sonuçları değerlendirildi.

2ecd4060-616c-4d79-8833-04cd36ad6dbd.jpeg

Yeşiltaş'ta yetiştirilen yerli üzüm çeşidi "Zerik" ile ilgili yürütülen proje kapsamında, bölgeden alınan üzüm kalemleri, aşılı fidanlar elde edilerek Tekirdağ'daki koleksiyon bağına dikildi. Bir yıl sonra fidanlar, asma arazi gen bankasına aktarılarak muhafaza altına alındı.

Böylece Yeşiltaş (Ştazın) ve Dağlıca bölgesine özgü Zerik üzümü resmen kayıt altına alınmış oldu. Bu çalışmanın, yerel tarımsal çeşitliliğin korunması ve gelecek nesillere aktarılması açısından önemli bir gelişme olduğu ifade edildi.

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum