Vali Çelik: Yüksekova'ya yatırım yapmak lazım, istihdam alanları açmak lazım
Yüksekova’nın sorunlarının görüşüldüğü toplantı sona erdi. Toplantı çıkışı açıklama yapan Vali Ali Çelik: "Bazı sorunları biz doğrudan çözebiliriz, bazıları için ise ilgili kurumlara ileterek çözüm sürecinin takipçisi olacağız" dedi.
Hakkari Valisi Ali Çelik başkanlığında Yüksekova’nın temel sorunlarının ele alındığı geniş kapsamlı toplantıda sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesinden eğitim projelerine, karayolları çalışmalarından tarım yatırımlarına kadar birçok önemli konu gündeme geldi. Yüksekova’da bulunan DoubleTree by Hilton Otel’de gerçekleştirilen toplantıya, yerel yöneticiler, sivil toplum kuruluşları ve kanaat önderleri katıldı. Toplantıya Yüksekova Belediyesi ve Dem Parti İlçe yönetimi katılmadı.
Yüksekova’da yapılan toplantıda ilçenin sorunları görüşüldü
Toplantı sonrası açıklama yapan Vali Ali Çelik, Yüksekova’nın temel beklentilerini ele aldıklarını belirtti. Vali Çelik, “Bazı sorunlar bizim çözebileceğimiz sorunlar bazıları da bizim ileterek çözülmesi için ısrarcı olacağımız konular var. Bunların hızlı bir şekilde çözümü noktasında hep beraber birlikte güçlü olacağımız fikrinde anlaşarak toplantımızı sonlandırdık” dedi.
Çelik'in açıklamasının satırbaşları şöyle:
- "Otopsiler Yüksekova'da yapılabilir. Bunu Adli Tıp Kurumuyla konuşacağız. Onlara bu konunun çözümü için ricacı olacağız.
- Karayolları arazisi ilgili bir süreç var orada bir değişim olabilir. Gerçi birçok kısmı tamamlanmış bir yapı ama onun da her yönüyle takipçisi olacağız.
- Fen lisemizin inşaatı başlamak üzere, onun proje ihalesi yapılmıştı zeminde bir sıvılaşma çıkınca zemin iyileştirme süreçleri var.
- Hastanelerin durumunu konuştuk, sağlık merkezleri doktor atmaları.
- Yüksekova Havalimanı ILS cihazının durumunu, etkilerini konuştuk.
- Karayollarında orta refüj sorununu konuştuk. Ağaçlandırma dahil nitelikli bir peyjaz konusu.
- Küçük Sanayi Sitesi ve küçük sanayi, otogar sorunu ele alındı.
- Belediye le ilgili işler, ortaklaşa projelerin üretilip yapılması konularını hep beraber istişare ettik.
- Yüksekova Hakkari ilinin en Merkezi ve güçlü alanlarından biri. Organize Sanayi bölgesinin ihalesi yapıldı malumunuz bu yıl için 200 milyonun üzerinde bir ödeneği var. Yer teslimi yapıldı inşallah inşaat sezonu nisan ayı itibariyle başlıyor. Organize sanayinin canlanması buraya firma gelmesi, yatırımcı müteşebbisinin Yüksekova'ya çekilmesi konusunda da hem sivil toplum örgütleri hem de kamu olarak bizlerin yapması gerekenleri de konuştuk.
- Yatırım yapmak lazım, istihdam alanları açmak lazım.
- Devlet Su işleriyle Yüksekova 1. derece tarım arazisinin sulama konusu. Bu yıl içinde toplam 550 milyon ödeneği toplamda da 850 milyon ilk etap 1700 dönüm arazinin sulanma projesi var. Bunun bir an önce başlaması gerekiyor, ihalesi yapıldı.
- Büyük ova sınırları içinde küçük sanayi sitemiz var. Diğer köylerimiz var yerleşime açılmış. Ova sınırlarının yeniden belirlenme sürecini geçen tarım bakanımızla yaptığımız toplantıda gündeme almıştık. Onun da sürecini takip edeceğiz hep beraber tarım ovası içinde yer alan yerleşim birimlerinin belediyeyle birlikte imar alanların açılması.. Çünkü bunlar belediye mücavir alan sınırlar içinde. O süreçleri de hep beraber takip edeceğiz.
- Üzerinde anlaştığımız en temel konu birlikte daha güçlü olacağımız. Hep birlikte güçlü olacağımız fikri"
Toplantı çıkışı bir açıklama da Yüksekova eski Belediye Başkanı ve kanaat önderi Ali İhsan Zeydan'dan geldi. Zeydan, Karayolları Şantiye Şefliği’nin taşınması ile ilgili belediyenin imar planında değişiklik yapması gerektiğini vurguladı. Zeydan, bu süreçte kamunun da devreye girmesi gerektiğini belirtti. Zeydan, Esendere Gümrük Kapısı’nda vatandaşların yaşadığı mağduriyetlere de değinerek çözülmesi gerektiğini ifade etti. Yüksekova’daki yüksek işsizlik oranına da dikkat çeken Zeydan, ilçede açılan çok sayıda kafenin işsizlik oranının yüksekliğine bir işaret olduğunu belirtti.


Yeşil Mutabakat” ve “Dijital Tarım” politikalarıyla birebir örtüşen birçok proje mevcut. IPARD, Horizon Europe ve Yeşil Mutabakat hibeleri ile finansman sağlanabilir. Böylece Yüksekova bölgesi Türkiye’nin tarım inovasyon merkezlerinden biri haline gelebilir. Bu projenin adı da:
Yanıtla (3) (0)“YÜTARIM - Yüksekova Kırsal Kalkınma ve Tarım Teknolojileri ile İstihdam Artırma Projesi”
Tebrikler... Aynen
Yanıtla (0) (0)Ağaçlandırma konusu önemli
Yanıtla (2) (0)Deprem gerçeği ve ilçenin ne kadar hazır olduğu konularına değinilmesi lazım
Yanıtla (2) (1)Ali İhsan zeydan çok güzel konuştu tecrübeli bilgili bir insan. Allah onun gibileri başımızdan eksik etmesin.
Yanıtla (1) (2)Şehrimiz kalkınma bölgesi dahilinde olduğu için birçok alanda proje yazılabilir; bunlardan birkaçını özetlemek gerekirse tarım ve hayvancılık, turizim ve doğa sporları, küçük ve orta ölçekli sanayi ayrıca lojistik ve ticaret bu alanlar zaten bölgemize has alanlar. Ayrıca, Yüksekova Tarım ve Kırsal Kalkınma İstihdam Projesi adı altında ekonomik kalkınmayı desteklemek ve kırsal göçü azaltmak için etkili olabilir. Hedef kitlemiz: Çiftçiler ve hayvancılıkla uğraşan halk, İşsiz gençler ve kadınlar…
Yanıtla (3) (0)