Yüksekova’da “Yüksekova İl Olsun” çalıştayı düzenlendi
Büyük Birlik Partisi öncülüğünde düzenlenen çalıştayda, Yüksekova’nın il olma süreci farklı yönleriyle ele alındı. Katılımcılar, şehrin geleceği için kolektif çalışmanın önemine vurgu yaptı.
Büyük Birlik Partisi (BBP) öncülüğünde Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde “Yüksekova Neden İl Olmalı?” başlıklı bir çalıştay düzenlendi. Yüksekova Gençlik Merkezi’nde gerçekleşen etkinliğe, Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirgen, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Vedat Çoğaç, AK Parti İlçe Başkanı Burhan Yaşar,Hakkari Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Yiğit, Yeniden Refah Partisi İlçe Başkanı Necmettin Salim, MHP İlçe Başkanı Yıldırım Öztepe, Şoförler Odası Başkanvekili Cihan Özelçi, Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanvekili Necati İrinç, Engelliler Derneği Başkanı Mehmet Salih Diler, kanaat önderleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan BBP Yüksekova İlçe Başkanı Fırat Açıkel, tarihi bir sorumluluğu omuzlamak için bir araya geldiklerini belirterek, “Kadim medeniyetlerin izlerini taşıyan, kültürel derinliği ve stratejik konumuyla dikkat çeken Yüksekova’mız artık kabına sığmıyor” dedi.
Açıkel, konuşmasında çalıştayın amacını şöyle özetledi:
“İlçemizin sorunlarını yalnızca konuşmak değil, çözüm için harekete geçmek adına buradayız. Bugün burada konuşulan her fikir, atılan her adım, gelecekteki büyük değişimlerin tohumudur.”
Çalıştayın sonunda bir heyet oluşturulacağını belirten Açıkel, bu heyetin Ankara’ya giderek Yüksekova’nın il olma talebini doğrudan ilgili kurumlarla paylaşacağını ifade etti.
Çalıştayda ele alınan 10 başlık şu şekilde belirlendi:
1. Jeostratejik Konum ve Sınır Kapılarıyla Entegrasyon
2. Bölgesel Ulaşım Ağı ve Karayolu Bağlantıları
3. Genç ve Dinamik Nüfusun Ekonomiye Katılımı
4. Tarım, Hayvancılık ve Yayla Ekonomisinin Geliştirilmesi
5. Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi
6. Sağlık Hizmetlerine Erişim ve Yeni Yatırımlar
7. Turizm ve Doğa Varlıklarıyla Markalaşma Potansiyeli
8. Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vizyonu
9. Kültürel Kimlik ve Sosyal Dayanışmanın Kurumsallaşması
10. Psikolojik ve Sosyolojik Etkiler
“Derecik ve Şemdinli’den de destek alınmalı”
Çalıştayda söz alan Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Vedat Çoğaç, organizasyondaki eksikliklere dikkat çekti. Çoğaç, “Katılımın azlığı çalışmanın eksik kaldığını gösteriyor. Ancak bu bir başlangıç ve iyi bir başlangıç” dedi.
Yüksekova’nın il olma sürecinde kolektif hareketin önemine vurgu yapan Çoğaç, sözlerine şöyle devam etti:
“Yüksekova’nın il olması için sadece Yüksekovalılar değil, Şemdinli’den ve Derecik’ten de destek alınmalı. Bu süreç Yüksekova’nın tamamına anlatılmalı.”
“Sınır kapıları kalkınmanın anahtarı”
Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirgen ise sınır kapılarının bölge ekonomisi için taşıdığı önemi hatırlattı. Geçirgen, “Bu bölgenin gelişmesi için iki önemli sınır kapımızın varlığını bilmek gerekiyor” diyerek şunları söyledi:
“Bu kapıların bize sağlayacağı katkı çok büyük. Planlı bir kentleşme sağlanırsa kırsal alanda tarım gelişir, çiftçilerimizin refah seviyesi yükselir. Bunu vatandaşlarımıza, kanaat önderlerimize ve tüm siyasi partilere şeffaf şekilde anlatmamız lazım.”
“Şehirleşmeden il olmak zor”
AK Parti Yüksekova İlçe Başkanı Burhan Yaşar, il olma sürecinde öncelikle şehirleşmenin önemine dikkat çekti. Yüksekova’nın fizikî görünümünü eleştiren Yaşar şöyle konuştu:
“Yüksekova’nın girişine baktığınız zaman uluslararası bir İpek Yolu geçiyor. Ama şehrin girişine girdiğinizde şehirleşmiş bir görüntü göremiyorsunuz. Gelişigüzel yapılar, çöpler, bakımsız kaldırımlar… Her şeyi belediyeden beklememeliyiz. 120 bin nüfuslu bir ilçeyiz ama şu anki salonun haline bakın. Önce kendimizi eleştirmemiz lazım.”
Yaşar, konuşmasının devamında siyasi görüş ayrımı yapılmadan, Yüksekova için birlik içinde hareket edilmesi gerektiğini de vurguladı.
“Korkularımızı yenmeliyiz”
Hakkari Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Yiğit ise il olma sürecinde yeterli birlik sağlanamadığını belirtti. Yiğit, Cumhurbaşkanı’nın daha önce Yüksekova’nın il olmasına sıcak baktığını hatırlatarak şöyle konuştu:
“Yüksekova’nın il olma hakkı vardı. Ama Batı’daki ilçeler, örneğin Çorlu, Siverek gibi yerler, Ankara’da nöbetleşe nöbet tuttu. Biz bir araya gelemedik. En büyük sorunumuz korku. Sivil toplum kuruluşları, muhtarlar, halk olarak korkuyoruz. Hakkımızı talep etmekten, sorunlarımızı dile getirmekten çekiniyoruz. Bu halkın kaderi pislik, çöp ve duman olmamalı.”
"Yüksekova neden il olsun? Neden, neden, neden?"
Eski Tapu Müdürü Naif Arslan, çalıştayda yaptığı konuşmada, “Yapacağımız şu, bugünden tezi yok hemen bir komite kurulmalı. Bu komite; iş insanları, odalar, kanaat önderleri ve yüksekokul hocalarımızdan alacağı fikirlerle bir rapor hazırlar. Yüksekova neden il olsun? Neden, neden, neden? Bu nedenleri tek tek rapor halinde toplarız. Ondan sonra, bu bölgedeki elini taşın altına koymak isteyen insanlarımızı bir araya getiririz. Program tamamlandıktan sonra böyle bir organizasyon yapılır ki, gelen heyet raporu okuduğunda, ‘Değerli Yüksekovalılar, biz neden il olmak istiyoruz?’ diye nedenleri açıkça görür. Şimdi bir komisyon kuracağız. Bu komisyon, gerekirse Ankara’da bir yer kiralar, bir sekretarya oluşturur, bir lobi çalışması yapar. İş insanlarımızın özellikle bu işin üstünde durması lazım. Geleceğimizi bu şekilde programa alırsak, hedefe ulaşırız” ifadelerini kullandı.
"Yüksekova gerçekten il olmaya hazır değil"
Yeniden Refah Partisi İlçe Başkanı Necmettin Salim ise, “Başkanım diyorsunuz ki sigara izmaritini yere atıyorlar. Sadece sigara izmariti değil. Yüksekova’nın öyle bir havası var ki, rüzgar estiği zaman insan nefesini tutmak zorunda kalıyor. Bu kimden kaynaklanıyor? Yöneticilerden, iktidardan, belediyelerden kaynaklanıyor. Yüksekova gerçekten il olmaya hazır değil. Önce kendimizi hazırlamamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
Çalıştayın sonunda, Yüksekova’nın il olması için yapılacak çalışmaların takipçisi olmak üzere bir heyet oluşturulmasına karar verildi.
Katılımcılar, sürecin yalnızca Yüksekova’nın değil, çevre ilçelerin de ortak desteğiyle başarıya ulaşabileceği konusunda birleşti.

Yazmazsam içimde kalırdı.Ya arkadaşlar İl olun sizi tutan mı var hatta hızınızı alamayıp Büyük il (Şehir) olun. ne o ikide biryatıp kalkıp hakkari kötülemek, yermekten bıkmadınız mı ya il olun gidin ya.İl olun ama başka yeri kötülemeden insanları incitmeden ne yaparsanız yapın.
Yanıtla (0) (0)Sizin seçtiğiniz sözde temsilcileriniz (Konuşmacılar) ne konuştuğunu bile bilmiyorlar :))) konuşmalarından bir şey anlaşılmayan biri çıkıp İl olmak için ankarada ofis açmak lazım diyor.daha iki kelimeyi bir araya geti
Yuksekova il olsun ama bu zihniyetle değil.kaymakamin her gün kullandığı yol çukurlar belediyecilerin gezdiği yerler çamurlu stk başkanları sesiz millet Allaha emanet şimdi mikrofona sarılan bilim adamı gibi konuşuyor büyük bir köy hali andıran yuksekova il olmasın çünkü kafasını kuma saklayan deve kuşları gibi yöneticiler yönetiyor ondan.
Yanıtla (0) (0)Yüksekovanın il olması için şartların oluşup oluşmadığını konuşan olmadı konunun ilk başlangıcının ve başlatanları konusunda ahde vafayı konuşan olmadı .oluşturulacak bir heyetin içine gerçekten donanımlı yetkin kişilerin konumlandırılması konusunda neler yapılacağı konuşulmadı . yani konuşmak için konuşuldu gibi geldi bana yuvarlak sözlerle Yüksekova diğer adaylarla nasıl yarışacağı hiç konuşulmadı sadece küçükte olsa ilk başlangıç için iyi olmuş. teşekkürler.
Yanıtla (0) (1)Oda eski başkanları bir zamanlar sözüm ona müjdeyi vermişti. Seçilemeyen adaylar da bir daha seçilmek için kürsüye kükrediler. Bazı yerler şov yapma yerine icraat için kullanılmalıdır. Tıpkı drenajla ovayı bir zamanlar çekirge sürülerinin musallat olmasına sebep olanlar da var.
Yanıtla (0) (1)İllede il.hemen il.
Yanıtla (1) (1)bazıları ne konustugun bilmiyor yok şehrin girişi yok salon,, arkadaşım il olacakki eksiklikler tamamlansin bu yüzden il olsun hastanesi üniversitesi olsun çalinmasin mesela mesela anjiyo ünitesi adaletsizce çalinmasin statü gelecek eksiklikler giderilecek bunu herkese de anlatmaya mecbur değilz isteyen herkesi içine katan iyi bir ekip ve çalınan herşeyi sıralayıp nüfus ve şehrin musaidligi gerekli tüm kurumlara anlatlark sürekli bir çalışma yani bu gün toplandk artık
Mesela il olursak yol kenarlarına, güzelim doğamıza ve çarşı merkezine artık çöp atmayacağız değilmi?✍️✍️
Yanıtla (1) (0)