Yüksekova'da kadınların emeğiyle geleneksel dokuma sanatı yaşatılıyor

Yüksekova Halk Eğitimi Merkezi'nde kadın kursiyerler, organik malzemelerle dokudukları halı ve kilimleri Türkiye’nin dört bir yanına gönderiyor.

Yüksekova Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde açılan Satış Noktası’nda, kadın kursiyerler halı ve kilim dokuma sanatını yaşatmaya devam ediyor. Küçük bir atölyede, yaklaşık on usta öğretici ve 15-20 kursiyerin emek verdiği projede, çevre il ve ilçelerden gelen siparişler titizlikle hazırlanıyor.

as.jpeg

Geleneksel dokumalar Türkiye’nin dört bir yanına ulaşıyor

Halk Eğitimi Merkezi Satış Noktası yetkilisi ve el sanatları öğretmeni Hayat Mert, yoğun bir tempoda çalıştıklarını belirterek, “Atölyemizde yaklaşık 10 usta öğretici ve 15-20 kursiyerimizle birlikte çalışıyoruz. Şu an elimizde 60’a yakın siparişi Salı gününe kadar yetiştirmeye çalışıyoruz. Ancak bu sayı sadece 60 siparişle sınırlı değil; kimi zaman 250-300, kimi zaman da 40-50 sipariş alıyoruz” dedi.

whatsapp-image-2024-11-30-at-00-49-06.jpeg

Ürünler, organik malzemelerden yapılıyor

Mert, atölye çalışmalarının sadece Yüksekova’yla sınırlı kalmadığını, ürünlerin Hakkâri, Ankara, İstanbul gibi birçok il ve ilçeye gönderildiğini belirtti. Ürünlerin tamamen organik malzemelerle, doğal boyalar kullanılarak hazırlandığını vurgulayan Mert, “Ürünlerimiz Hakkâri’nin eski motiflerini modernize edilmiş modellerle sunuyor. Bu yaklaşım sayesinde taleplerimiz her geçen gün artıyor” ifadelerini kullandı.

Halı ve kilim usta öğreticisi Sevda Salim ise, atölyede büyük bir özveriyle çalıştıklarını ifade ederek, “Şu anda 10 usta öğreticiyle birlikte çalışıyoruz. Kursiyerlerimiz de üretime katkı sağlıyor. Sabah 08.00’de başlayan çalışmalarımız, akşam 17.00’ye kadar devam ediyor. 5-6 gün içinde elimizdeki 60 siparişi tamamlayarak yeni çalışmalara başlayacağız” diye belirtti.

whatsapp-image-2024-11-30-at-00-47-56.jpeg

“Unutulmaya yüz tutmuş sanatı büyük bir zevkle yaşatıyoruz”

Usta öğretici Arife Gemicioğlu, Yüksekova’daki dokuma sanatına olan ilgiden memnuniyetini dile getirerek, “Bu yıl Kayseri’den 20, Van’dan ise 60 sipariş aldık. Geçen yıl yalnızca 20 sipariş almıştık, bu yıl talep katlanarak arttı. Ürünlerimiz hem el sanatı olduğu hem de kültürümüzü yansıttığı için büyük rağbet görüyor” ifadelerini kullandı.

whatsapp-image-2024-11-30-at-00-49-18.jpeg

Gemicioğlu, atölyede 7 usta öğretici ve kursiyerlerle birlikte hem üretim yaptıklarını hem de bu sanatı gençlere aktardıklarını belirterek, “Kadınlarımız burada çalışarak evlerine küçük de olsa bir gelir sağlıyor. Bu unutulmaya yüz tutmuş sanatı büyük bir zevkle yaşatıyoruz” diye ekledi.

 Yüksekova Haber
 Yüksekova Haber
Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.