Yüksekova'da bitmeyen orta refüj sorunu

Yüksekova’da yaşanan orta refüj sorunu esnaf ve vatandaşların tepkisine neden oluyor.

Yıllardır çözülemeyen orta refüj sorunu, Yüksekovalıları bezdirdi. İlçenin en işlek caddelerinden biri olan uluslararası İpek Yolu Caddesi'ndeki orta refüjlerde biriken toz, çöp, çamur, esnaf ve vatandaşların tepkisine neden oluyor.

Daha önce Vali ve birçok kurum amirinin devreye girdiği sorun ile ilgili Karayolları yetkilileri hâlâ bir çalışma başlatabilmiş değil. Yüksekovalı esnaf ve vatandaşlar orta refuj ve peyzaj sorunun bir an önce çözülmesi isterken, yetkililerin bu problem ile ilgili kayıtsızlığına ise sitem ediyor.

as-2.jpeg

“Bu toz ve toprak ciddi anlamda dükkânlarımıza sıkıntı yaratıyor”

Yüksekova'da yemek sektörü üzerine işletmeleri bulunan esnaf Fatih Geylan, yaşanan sıkıntıları şöyle dile getirdi: "Bizler esnaf olarak her iki tarafta da birer tane işletmem var. Bu toz ve toprak ciddi anlamda dükkânlarımıza sıkıntı yaratıyor. İnsanlar dışarıda nefes alamıyor. Zaten çöpleri görüyorsunuz; kışın çamur, yazın toz içinde kalıyoruz. Bunun bir an önce çözülmesi lazım. Valilikten ve karayollarından isteğimiz, Yüksekova’mıza bir çimlendirme, ağaçlandırma ve peyzaj çalışması yapılması. Bu toz ve toprak gerçekten işletmelerimizi ve gelen misafirlerimizi olumsuz etkiliyor. Uluslararası bir yol üzerinde olduğumuz için turizmden bahsediyoruz. İranlı turistlerin neden Yüksekova'yı tercih etmediğini defalarca konuştuk. Bu toz ve toprak içinde biz yaşamak istemiyorken, bir başkasının burada zaman geçirmesini nasıl bekleyebiliriz? Valilik ve karayolundan isteğimiz, buraya bir an önce peyzaj çalışması yapılması. Yoksa esnaf olarak bizler de elimizden geleni yapmaya hazırız ama bu sorunun bir an önce çözülmesi gerekiyor."

“Yetkililerden isteğimiz, Yüksekova'nın orta refüjlerine bir çözüm bulmaları”

Adnan Kahraman isimli esnaf ise "Buradaki tozdan ve görüntü kirliliğinden büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Müşterilerimiz geldiğinde dışarıdaki masaları gördüklerinde geri çekiniyorlar. Her zaman temizlememize rağmen çözüm olmuyor. Geçenlerde burada bir çalışma başlatıldı diye mutlu olduk ama kepçeyle kazdılar ve gittiler. Gerçekten bu konuda büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Yetkililerden isteğimiz, Yüksekova'nın orta refüjlerine bir çözüm bulmaları. Esnaflar olarak birleşip çözüm üretmeye hazırız. Kışın çamur, yazın tozdan geçilmiyor. Özellikle rüzgârlı günlerde tozdan hasta olan insanlar çarşıya çıkamıyor. Yüksekova’nın yolları böyle olmamalı. Maalesef yetkililer ilgilenmiyor” diye belirtti.

as-3.jpeg

“Yazın tozdan, kışın çamurdan geçemiyoruz”

Ziya İliş de "Yüksekovalı olarak kendimizden utanıyoruz. Bu yol, üç devleti birbirine bağlayan tek yoldur. Yabancılar geldiğinde bu haliyle utanıyoruz. Bu yolun bir an önce yapılmasını talep ediyoruz. Şu an bile dolu çöp var. Karayolları mı, belediye mi sorumluysa, bir an önce yapılması gerekiyor. Şehrin görünümü değişir, göze hoş gelir, turistler gelir. Ancak böyle toz ve çöpten geçilmiyor. Yazın tozdan, kışın çamurdan geçemiyoruz. Sözün bittiği yerdeyiz” ifadelerini kullandı.

“Yapılacağı sözü verildi ama hiçbir çalışma yok”

Son olarak Fikret Kahraman, şunları ekledi: "Bu toz bulutu içinde tezgahlarımızı işletmeye çalışıyoruz. Yağmur yağdığında çamur, rüzgâr geldiğinde toz bulutu içerimize giriyor. Camlarımızı açamıyoruz. Defalarca haber yapıldı ama yetkililer ilgilenmiyor. Daha önce de yapılacağı sözü verildi ama hiçbir çalışma yok. Karayolları gelip eski köy yolları gibi kazdı, daha da kötü oldu. Lütfen bir çare bulunsun. Dünya kadar kira veren insanlar olarak mağduruz. İşletmelerimizde insanlar oturamıyor. Yetkililerden ricamız, sesimizi duymaları ve orta refüje çare bulmaları."

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum