Yüksekova yaylaları arıcılara ev sahipliği yapıyor

Şehir dışından Yüksekova yaylalarına gelen çok sayıda arıcı doğal Tüsü çiçeğinden yapılacak bal için yüzlerce arı kovanı kurdu.

Yüksekova, sahip olduğu çiçek florası ve zengin bitki örtüsü sayesinde her sene çok sayıda arıcıya ev sahipliği yapıyor. Her sene şehir dışından gelen arıcılardan biri de Adana nüfusuna kayıtlı ama Bodrum’da yaşayan 53 yaşındaki Hasan Ocak. Evli ve 3 çocuk babası olan Ocak, 40 yıldır her ilkbahar mevsiminde Yüksekova’nın yaylalarına gelip arıcılık yapıyor.

whatsapp-image-2024-07-25-at-12-02-37-1.jpeg

Yüksekova’nın zengin bitki ve çiçek florasına sahip olduğunu ifade eden Ocak, 1 ay sonra bal hasadına başlayacaklarını belirtti.

“Zengin çiçek özlerinden dolayı kaliteli bal elde ediyoruz”

40 yıldır Yüksekova'nın Büyükçiftlik (Xirwate) beldesi ve Kadıköy (Qadyan) arasında 700 kovanını yaylaya kuran Ocak, buradaki zengin çiçek özlerinden dolayı elde ettiği kaliteli baldan memnunluk duyduğunu ifade etti. Yaklaşık 1 ay sonra bal hasadına başlayacak olan Ocak ve arkadaşları yoğun emek ve mesai harcıyor.

whatsapp-image-2024-07-25-at-12-02-37.jpeg

“Yüksekova’ya 14 yaşında bulaşıkçı olarak geldim”

Bütün ailesi arıcı olan Ocak, Yüksekova’ya ilk gelişine değinerek, “Buralara 1985 yılında abimle birlikte geldim. Ailem beni imamlık için okutmak istiyordu ben ise arıcı olmak istiyordum. Bu isteğimden sonra abim beni kendisiyle birlikte Yüksekova’ya bulaşıkçı olarak getirdi. 14 yaşındaki ben hem bulaşıkçılık yaptım hemde arıcılığa adım attım. Bu şekilde arıcılık hayatım da başlamış oldu” ifadelerini kullandı.

whatsapp-image-2024-07-25-at-12-02-38-1.jpeg

“Doğunun arısı o kadar kazançlı ve bereketli ki”

Ömürlerinin Yüksekova dağlarında geçtiğine vurgu yapan Ocak, “Buradaki insanlarla çok sıkı dostluklar kurduk. Bu işin güzel tarafı da bu. Nereye gitsen bir aile kazanıyorsun. İnsanlarından, balından, bitkilerinden her şeylerinden faydalanarak ayrıldık. Şimdi arılarımızın durumu çok iyi arılar tüsü bitkilerinden ne gerekiyorsa alıyor. Bal akımımız başladı bile. İnşallah bu yıl Yüksekova’da yüzümüz gülecek. Doğunun arısı o kadar kazançlı ve bereketli ki. Bir yerle de anlaştık, tüm arılarımızı işleyince oraya vereceğiz. Birlikte satışı yapacağız. Balımızın alıcıları her zaman var” dedi.

whatsapp-image-2024-07-25-at-12-02-38.jpeg

 Yüksekova Haber
Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum