Yüksekova KETEM, kanser taramalarında Türkiye ortalamasını geçti

Yüksekova KETEM, kanser taramalarında Türkiye ortalamasının üzerine çıkarak, 2025 hedefini %50 artış olarak belirledi. Vatandaşlar, köy köy gezilerek tarama ve bilgilendirme hizmetlerinden faydalandırılıyor.

Yüksekova Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), yürüttüğü yoğun çalışmalarla kanser taramalarında Türkiye ortalamasının üzerine çıkmayı başardı. KETEM yetkilileri, kapı kapı, köy köy gezerek halkı bilinçlendirme ve tarama faaliyetlerine devam ettiklerini belirterek 2025 yılı hedeflerinin %50 oranına ulaşmak olduğunu açıkladı.

whatsapp-image-2025-02-24-at-00-01-55.jpeg

“Pozitif bir durum çıkarsa hastalarımızı yönlendiriyoruz"

KETEM Birim Sorumlusu Mehtep Bulut Kul, Yüksekova Devlet Hastanesi ve köylerde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bulut Kul, "Köy muhtarlarımız ve aile sağlığı merkezlerindeki doktorlarımızla iş birliği içindeyiz. İlçe sağlık biriminde hastaları bilgilendirme odamızda bilgilendirdikten sonra işlem odasında gerekli taramaları yapıyoruz. Mamografi girişlerini biz sağladığımız için hastalar sıra beklemeden işlemlerini tamamlıyor. Bağırsak kanseri taramaları için gerekli malzemeleri verip süreci anlatıyoruz. Sonrasında test sonuçlarını takip ediyor, pozitif bir durum çıkarsa hastalarımızı kadın doğum ve genel cerrahi polikliniklerine yönlendiriyoruz" ifadelerini kullandı.

whatsapp-image-2025-02-24-at-00-01-50.jpeg

“Ücretsiz kanser taramaları hizmeti veriyoruz”

Yüksekova Sağlık Müdürlüğü'nde KETEM birim sorumlusu olan Dr. Sabriye Sarıgöl ise kanser taramalarının önemine dikkat çekerek,"KETEM olarak ücretsiz kanser taramaları hizmeti veriyoruz. Tüm halkımızı bu hizmetlerden yararlanmaya davet ediyoruz. Erken tanı hayat kurtarır" diye belirtti.

“Erken teşhis hayat kurtarır, halkımızı bekliyoruz"

Üç Farklı Kanser Türüne Yönelik Taramalar KETEM biriminden Taybet Dalman, taramaların meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kalın bağırsak kanserine yönelik yapıldığını belirtti. Dalman, "Meme kanseri taramalarını 40-69 yaş aralığındaki kadınlara iki yılda bir, rahim ağzı kanseri taramalarını 30-69 yaş aralığındaki kadınlara beş yılda bir gerçekleştiriyoruz. Kalın bağırsak kanseri taramalarını ise 50-79 yaş aralığındaki kadın ve erkeklere iki yılda bir uyguluyoruz. Erken teşhis hayat kurtarır, halkımızı bekliyoruz" şeklinde konuştu.

whatsapp-image-2025-02-24-at-00-01-55-1.jpeg

“Mevcut durumu yeterli görmüyoruz”

Yüksekova İlçe Sağlık Müdürü Dr. Fırat Aren, ilçede yürütülen kanser tarama faaliyetlerinin Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu belirtti. Aren, "Hakkâri genelinde Yüksekova, Şemdinli, Derecik ve Çukurca ilçeleriyle birlikte aynı seviyeye ulaştık. Ancak mevcut durumu yeterli görmüyoruz. Hedefimiz, daha fazla kişiye ulaşarak bu oranı %50 artırmak" dedi.

Dr. Aren, devamında şöyle ifade etti:

“2024 yılına ait mevcut verilerimiz şu şekilde, HPV testi yapılan kişi sayısı: 2011 , Mamografi çekimi yapılan kişi sayısı: 1818, Gaitada gizli kan (GGK) testi yapılan kişi sayısı: 3200”

Dr. Aren, son olarak, "Bu başarı, Türkiye ortalamasını da olumlu yönde etkiledi. Ancak hedefimiz daha da yüksek. Personel sayımız yeterli olduğu için her bir veri için en az %50 artış hedefliyoruz" diyerek, çalışmaların hızla devam edeceğini belirtti.

 Yüksekova Haber
 Yüksekova Haber
Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.