X-Ray ile gündeme gelen köye giden STK heyetine izin verilmedi
Hakkari'nin Derecik ilçesine bağlı Anadağ köyü Düve mezrasına gitmek isteyen Hakkâri Merkez ve ilçelerindeki Sivil Toplum Kuruluşu temsilcilerine izin verilmedi.
Hakkari Barosu, Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği, İnsan Hakları Derneği, KESK, DİSK, ÖHD, En-Genç-Der ve Hakkari Gazeteciler Cemiyeti'nden oluşan Sivil Toplum Kuruluşu Plaftormu, Derecik ilçesine bağlı Anadağ köyü Düve (Duvê) mezrasında askerler tarafından X-Ray cihazınının kurulduğu ve köylülerin cihazdan geçirildiği görüntülerin sosyal medyaya yansıması sonrası incelemelerde bulunmak için köye gitti.
Köy girişinde bulunan güvenlik güçlerince heyetin köye girişine 'güvenlik' gerekçesiyle izin verilmedi. Yaşananları tutanak altına alan heyet, uygulamanın kaldırılması için üst mercilere başvuru yapılacağını açıkladı.
Canan: Bu vatandaşların çilesine son verelim
Anayasaya aykırı uygulamalara tanıklık ettiklerini belirten Hakkari Barosu Başkanı Ergün Canan, "Anadağ köyü ile Düve mezrası arasına bir askeri nizamiye noktası kurulmuş. Bu noktada çocuk, yaşlı, kadın bakılmaksızın X-Ray cihazından Düve köyüne geçişlerine izin verilmektedir. Askeri yetkililer ile yaptığımız görüşmeler sonrası Düve köyüne gitmek istediğimizi, ordaki vatandaşların sorunlarını dinlemek istediğimizi belirtmek istememize rağmen maalesef izin verilmedi. Anadağ’da bulunan köy sakinleri ile görüştüğümüzde ise Düve köyünün bir kısmının tapulu olduğunu, yerleşik bir alan olduğunu, köye gidişlerde büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirttiler. Biz de bu olaylara tamamıyla tanıklık ettik. Hukuka aykırı bu uygulamanın bir an evvel son bulması için yetkililere sesleniyoruz. Lütfen bu uygulamaya son verin. Bu vatandaşların çilesine son verelim" dedi.
Çapraz: Köy sakinlerinin yaşam alanlarının ihlalidir
İnsan Hakları Derneği Hakkari Şubesi Başkanı Sibel Çapraz ise iki köy arasına kurulan X-Ray cihazını gözlemlediklerini belirterek, "Yetkililer ile görüşmek istedik, yetkililer köye girişimizi engelledi. Güvenlik gerekçesi ile engel koydular. Köylülerin X-Ray cihazından geçtiklerine tanıklık ettik. Kadınlar ve çocuklar da araçtan indirilip cihazdan geçirilip köye girişlerine izin veriliyor. Bu, bir hak ihlalidir. Köy sakinlerinin yaşam alanlarının ihlalidir. Köy sakinleri ile yaptığımız görüşmelerde kendilerinin de Türkiye vatandaşı olduklarını, neden böyle bir uygulamaya maruz kaldıklarını soruyorlar. Kendi yaşam alanlarında özgürce gezemiyorlar. Köyde resmi olarak 18 hane olduğunu öğrendik. Biz de STK platformu olarak buradan yetkililere bir kez daha sesleniyoruz; insanların yaşam alanlarına güvenlik gerekçesi ile müdahale etmeyin. Güvenlik noktası sınırın sıfır noktasına kurulabilirdi. İki köy arasına konulması bir hak ihlalidir” şeklinde konuştu.
Köy sakinlerinden Cabbar Taş ise mağdur durumda olduklarını belirterek söz konusu uygulamalar nedeniyle hayvancılık da yapamadıklarını söyledi. Taş, yetkililere seslenerek sorunlarına bir çözüm bulunması çağrısında bulundu.