Varlı, Van'daki kadın cinayetleri ve şüpheli ölümleri Meclis gündemine taşıdı
DEM Parti Van Milletvekili Gülderen Varlı, kadın cinayetleri ve şüpheli ölümleri TBMM gündemine taşıyarak, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a yönelik üç ayrı soru önergesi verdi.
DEM Parti Van Milletvekili Gülderen Varlı, genel durumu özetleyen ilk önergesinde, 2024 yılında 394 kadının öldürüldüğünü ve 259 kadının ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdiğini belirtti. Kadınların yüzde 71’inin aile içinde, yüzde 42’sinin eşleri tarafından öldürüldüğüne dikkat çeken vekil, iktidarın kadın cinayetlerini durdurma konusunda bireysel silahlanmanın önüne geçmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, kadına yönelik şiddetle mücadelede mevcut politikaların yetersiz kaldığını vurguladı.
Van'daki kadın cinayetleri alarm veriyor
İkinci önergesinde, Varlı Van ilindeki kadın cinayetleri ve şüpheli ölümleri ele aldı. 2024 yılında Van’da 10 şüpheli kadın ölümünün gerçekleştiği belirtilirken, Çaldıran ilçesinde Fatma Çakırbeyli’nin eşi tarafından öldürülmesi, 20 yaşındaki M.B.’nin abisinin evinde ölü bulunması ve Zehra K.’nın evindeki şüpheli ölümü gibi olaylara dikkat çekildi. Star Kadın Derneği’nin raporuna göre, 2022 ve 2023 yıllarında toplam 17 kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Raporda ayrıca, Van’daki kadınların cinsel taciz, şantaj ve fuhuşa zorlanma gibi şiddet türleriyle karşılaştığı bilgisi yer aldı.
Rojin Kabaiş’in ölümü hâlâ aydınlatılmadı
Üçüncü önergesinde vekil, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencisi Rojin Kabaiş’in şüpheli ölümüyle ilgili detaylara yer verdi. 27 Eylül 2024’te kaybolan Kabaiş’in cansız bedeni, 15 Ekim 2024’te Van Gölü kıyısında bulundu. Otopsi raporundaki eksiklikler ve dosyada kısıtlılık kararı kamuoyunda tepkilere yol açarken, Van Barosu, olayın aydınlatılması için 10 baro ile ortak açıklama yaptı. Baro, “Rojin’in ölümüne dair gerçekler açığa çıkarılana kadar mücadelemiz sürecek” ifadelerini kullandı.
Sorular
Her üç önergesinde de vekil, kadın cinayetleri ve şüpheli ölümlerle ilgili birçok soruyu Bakanlığa yöneltti. Sorular arasında şunlar yer aldı:
- Türkiye genelinde 2024 yılında kaç kadın öldürüldü? Kaç kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi?
- Şüpheli kadın ölümleri ve kadın cinayetleri için hangi politikalar uygulanıyor?
- Van’da yaşanan kadın cinayetleri ve şüpheli ölümlerle ilgili soruşturmaların akıbeti nedir?
- Rojin Kabaiş gibi şüpheli ölümler yaşayan kadınların dosyaları için hangi adımlar atılmıştır?
- Kadınların korunması adına bireysel silahlanmaya yönelik hangi önlemler alınmaktadır?
Gülderen Varlı, kadınların yaşam hakkına yönelik ihlallerin eril zihniyetin bir sonucu olduğunu vurguladı. Tüm zorluklara rağmen kadınların, yaşamı ve yaşamayı savunmaya devam ettiğini belirtti.