Üniversite öğrencileri okuldan çok barınma sorununu düşünüyor

Üniversite öğrencileri okuldan çok barınma sorununu düşünüyor

Üniversitelerin açılmasıyla birlikte KYK yurtlarında yer bulamayan binlerce öğrenci özel yurt ve kiralık evlere yöneldi. Brçok öğrenci eğitimine ara verip memleketine geri dönmekle karşı karşıya.

Üniversitelerin açılmasıyla birlikte öğrencilerin barınma sorunu ortaya çıktı. Yükseköğrenim öğrencilerinin sadece yüzde 10’unun Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarından faydalanabilmesi, yüz binlerce genci özel yurtlara ve kiralık evlere yöneltti. Özel yurt ve ev kiralarının astronomik rakamlara ulaşması ise birçok öğrenciyi eğitimine ara verme ve memleketine geri dönme noktasına getirdi.

'KYK SONUÇLARI ÇOK GECİKTİ'

Akdeniz Üniversitesi’nde derslerin başlamasına rağmen hala KYK yurdu başvurusunda sıra bekleyen İletişim Fakültesi öğrencisi Berfin Deniz, “Bu konuda her yıl bazı sorunlar yaşanıyordu. Ama bu sene KYK sonuçlarının açıklanma tarihi çok daha fazla gecikti. Yurtlara kabul edilen öğrencilerin listesi çok geç yayınlandı. Yurda gelmek için son tarih de derslerin bir gün öncesi olarak belirlendi. Böyle olunca yedeklerin başvurularının değerlendirilmesi için vakit kalmadı. Şimdi o listelerde olup hakkını kullanmak istemeyen öğrencilerin yerine kabuller başladı” dedi.

‘ARKADAŞIMIN YANINDA KALIYORUM’

Şu an geçici olarak arkadaşlarının yanında kaldığını anlatan Deniz, “Aslında onların evi de çok küçük, ama yurt durumun netleşene kadar beni misafir ettiler. Diğer bazı arkadaşlarımın benim gibi tanıdıkları, yanlarında kalabilecekleri kimse yok. Onlar bu yüzden yurt sonucunu memleketlerinde bekliyorlar. Bu yüzden şu anda devamsızlık yapıyorlar, derslere giremiyorlar. Ben şimdi yurt başvurusunda sıranın bana gelmesini bekliyorum. Umarım gelir, aksi halde ne yapacağımı bilmiyorum. Yurt çıkmazsa başka bir çözüm bulmam çok zor” diye konuştu.

‘SON ANDA EV BULDUK’

Geçen yıl AÜ’yü kazanan kuzeniyle birlikte önce yurt başvurularından olumlu yanıt almak için uğraşan Edebiyat Fakültesi öğrencisi Aleyna Eren ise yurda kayıt olamayınca ucuza kiralık ev arayışına girdi. Üniversite açılmadan önce Antalya’ya gelip kiralık ev bakmaya başladıklarını söyleyen Eren, yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: “Her gün ev aradığımız halde bir aydır uygun fiyatlı bir ev bulamadık. Tüm çabalarımıza rağmen sorduğumuz her evde fahiş fiyatlar duyunca ‘herhalde ailelerimizin yanına geri dönmemiz gerekecek’ dedik. Kuzenim İstanbul’a ben de Ankara’ya dönmeye karar vermiştik. Son anda tanıdık birileri yardımcı oldu da aynı gün içinde önce fiyatı diğerlerine göre daha uygun bir ev, sonra da onu ödeyebileceğimiz bir iş bulduk. Şu anda 2 odalı çok küçük bir eve 1200 lira kira ödüyoruz. Ama hiç değilse geri dönmek zorunda kalmadık diye seviniyoruz.”

‘MASRAFLARIN ALTINDA KALKMAK İYİCE ZORLAŞTI’

Eskişehir’den gelen Akdeniz Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencisi Elif Kıran da uygun fiyatlı yurt ya da ev bulma derdine düşenlerden. Jimnastik antrenörü olan fakat korona virüsü nedeniyle bu işe ara verip cankurtaranlık yapan Kıran, “Öğrenciler için salgın döneminde kiradan ulaşıma ders kitaplarından mutfak giderlerine masrafların altından kalkmak iyice zorlaştı. Eskiden okul harcamalarımızı karşılamak için yaptığımız işleri bile yapamaz olduk. Ama sanki gelirimiz artmış gibi masraflar giderek yükseldi” diye konuştu. Özellikle üniversite çevresindeki mahallelerde ev kiralarının fahiş rakamlara ulaştığını dile getiren Kıran, “Yüz yüze eğitim kararının hemen ardından bölgedeki kira bedelleri bir anda yükseldi. Öğrencilerin mecburiyetinden yararlanan bazı ev sahipleri, fırsatçılık yapıyor. Hatta bazıları, yüksek fiyattan kira ve çift depozito almak için evlerinde kirada kalan öğrencileri çıkarmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.

‘KYK DAHA BÜYÜK YURTLAR YAPSIN’

Antalya Valiliği’nin 2021 yılı verilerine göre, Akdeniz Üniversitesi’nde 77 bin 263, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nde ise 11 bin 891 öğrenci eğitime başladı. Antalya’nın 640 kilometrelik sahile yayılan 19 ilçesinde bulunan 13 KYK yurdunun kapasitesi 8 bin kişi. Üniversite öğrencilerinin barınma sorununun vahim boyutlara ulaştığını vurgulayan Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, “Yurtlar yetersiz olduğu için öğrenciler özel yurtlar, apartlar ve evlere yönelmiş durumda. Özel yurtlar 2 bin liradan aşağı değil. Gelirleri kısıtlı bir ailenin çocuğunu bu şartlarda okutabilmesinin imkanı yok. Özellikle pandemi döneminde yoksulluk ve işsizlik arttı. KYK’nın daha büyük yurtlar yapması gerekir” açıklamasında bulundu.

‘BARINMA SORUNU ÖNCELİKLİ SORUN HALİNE GELDİ’

Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Deniz Tepe, barınmanın her zaman temel problemlerden biri olduğunu,  bugünlerde ise listenin başında yer aldığını ifade etti. Tepe, “Son 1,5 ayda kiralar, önce yüzde 50’lere varan zamlarla daha sonrasında ise tek seferde 200-400 lira arası zamlandı. Örnek vermek gerekirse, Anadolu Üniversitesi’nde beraber okuduğum birçok arkadaşım, 1+1 daireye artık 3 kişi çıkmanın hesaplarını yapıyor. Çünkü 1300 lira gibi fahiş fiyatları bulan 1+1 evleri, iki kişi kiralamak artık hayal.” Eskişehir’de yaklaşık 100 bin öğrenciye karşılık 8 bin kişilik KYK yurtları olduğunu belirten Tepe “Yurtların aylık ücretlerine yüzde 20, ilk kayıtta verdiğimiz güvence bedeline yaklaşık yüzde 38 zam geldi. Tabi bu zamlar art arda gelirken, en temel ihtiyaçlarımızı karşılamaktan uzak olan 650 lira olan bursa gelecek zam bizleri pek de meraklandırmıyor. Çünkü biliyoruz ki, gelen zam insanca yaşayabileceğimiz koşulları sağlamayacak ve parasız eğitim talebimiz, bizler birleşip mücadele etmedikçe gerçekleşmeyecek” dedi.

‘OKUMAK İÇİN ÇALIŞMAKTAN BAŞKA ŞANSIMIZ YOK’

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öğrencisi Ceren Kökoğlu ise bu sene okulların yüz yüze olacağının açıklanmasıyla birlikte, Eskişehir’de okuyan her üniversiteli gencin birincil sorununun artan yurt ve kira fiyatları olmaya başladığını söyledi. Geçen sene aart ayında 650 lira olan 1+1 ev fiyatlarının 1300 liraya kadar çıktığını kaydeden Kökoğlu, “Okulların kapalı olduğu dönemde boş kalan yurt ve evlerin sahipleri 1,5 senelik maddi kayıplarını biz öğrencilerden çıkartmak için kollarını sıvamış durumda. Artan gıda, kitap fiyatları, her ay zamlanan faturalar bizlerin sağlıklı eğitim alma hakkını engellerken, içinden çıkamadığımız bir cendereye de sürüklüyor. Bu şartlarda bizlerin okumak için çalışmaktan başka bir sansı kalmıyor. Üniversite okumak, akademik başarılar elde etmek için geldiğimiz şehirlerde, part time garsonlara, anketörlere dönüşüyoruz. Saati 6-7 TL den 10 saat çalışmak zorunda kalıyoruz” dedi.

‘KYK YURTLARI PANDEMİ KOŞULLARINA UYGUN DEĞİL’

Mina Ceylan, Uşak Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünü bu sene kazandı. Yerleştirme sonuçları açıklanınca, ilk elden Uşak'a gidip kalacak yer arayışına girdiğini söyleyen Ceylan, "KYK yurtlarına başvurdum. Yerleşmeye hak kazandım, fakat fiziki koşulları yetersiz olduğu için kalmak istemedim" dedi. Ceylan, KYK yurtlarında çok fazla öğrencinin kalmasını pandemi koşullarında sağlıksız bulduğunu sözlerine ekleyerek, özel yurda yerleştiğini belirtti: "Özel yurtlar da çok pahalı. Fakat sağlık koşulları bu dönemde çok önemli. Bunu göz ardı edemezdim. Zaten KYK yurtları, koğuş gibi. Bir katta 20 kişiyle aynı duşu kullanmak istemedim. Özel yurt fiyatları ise 2 bin lira bandında. Bu da 4 kişilik oda için geçerli. Daha az öğrenciyle oda paylaşmak isterseniz fiyatlar çok daha fazla oluyor." 

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.