Suriye'deki iç savaş sırasında 283 gazeteci öldürüldü

Suriye'deki iç savaş sırasında 283 gazeteci öldürüldü

Sınır Tanımayan Gazeteciler'e göre failler Esad yönetimi, Rusya, Türkiye, HTŞ ve IŞID. Esad yönetimi 2011'den bu yana 181 gazeteciyi öldürdü.

Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaş, Heyet-i Tahrir’uş Şam’ın (HTŞ) yönetimi ele alması ve Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Rusya’ya kaçmasıyla sona erdi. Ancak 13 yıl süren çatışmalar sırasında gazeteciler en ağır bedeli ödedi. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) verilerine göre, iç savaş boyunca Suriye'de toplam 283 gazeteci öldürüldü.

Suriye ve Rusya’nın sorumluluğu büyük

RSF'nin raporlarına göre Suriye ordusu ve müttefiki Rusya, toplamda 181 gazetecinin ölümünden sorumlu. Rejim güçleri tarafından öldürülen gazetecilerin sayısı 161 olarak kaydedilirken, Rusya’nın hava saldırılarında 17 gazeteci yaşamını yitirdi. Gazeteciler, keskin nişancıların hedefi oldu, işkence gördü ve hapishanelerde hayatlarını kaybetti.

En son, rejimin düşmesinden birkaç gün önce İdlib’de yaşanan çatışmaları haber yapan iki gazeteci, Suriye ordusunun açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti.

Rejim düştü ama acılar halen taze

Rejimin çöküşünün yaşandığı 9 Aralık itibarıyla 23 gazeteci hala hapiste bulunuyordu. Yedisi zorla kaybedilerek bilinmeyen yerlere kaçırıldı ve çoğundan hiçbir haber alınamadı. RSF, rejimin çöküşünden bu yana sadece iki gazetecinin serbest bırakıldığını doğrulayabildi.

HTŞ ve diğer grupların suçları

Suriye’de çeşitli isyancı gruplar ve radikal örgütler de gazetecilere yönelik saldırılarla gündeme geldi. HTŞ ve öncüsü El-Nusra, toplamda 14 gazetecinin öldürülmesi veya kaçırılmasından sorumlu tutuluyor. HTŞ’nin lideri Muhammed el-Culani’nin özellikle gazeteci kaçırma olaylarında rol oynadığı belirtiliyor.

Türkiye ve Kürt Gazeteciler

RSF, Suriye'nin kuzeyindeki hava saldırılarında çok sayıda Kürt gazetecinin hayatını kaybettiğini ve bu saldırılardan Türkiye’nin sorumlu tutulduğunu açıkladı. Radikal İslamcı örgüt IŞİD ise 2013-2017 yılları arasında 22 gazeteciyi öldürdü.

Adalet Çağrısı
RSF Orta Doğu Masası Başkanı Jonathan Dagher, Esad rejiminin suçlarından dolayı yargılanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca HTŞ’nin de rehin aldığı gazetecileri serbest bırakmasını ve sorumlu üyelerini adalete teslim etmesini istedi. Dagher, “Suriye’nin gelecekteki lideri gazetecilerin güvenliğini sağlamalı ve basın özgürlüğüne izin vermeli,” dedi.

13 yıllık savaşın ardından Suriye'de yeni bir dönem başlarken, gazetecilere yönelik ihlallerin sona ermesi ve adaletin sağlanması en büyük beklenti.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.