Şemdinlili kadınların ramazan hazırlığı
Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde kadınlar, ramazan ayında tüketilmek üzere imece usulü tandırda ekmek ve çörek pişirerek, hazırlık yapıyor.
İlçenin birçok mahalle ve köyünde kadınlar, ramazan ayında hem iftar hem de sahurda tüketilmek için tandır ekmeğiyle çörek pişirdi.
Kadınlar, ateşle harlanan tandırlarda özenle hazırlanan hamurun ekmeğe dönüştüğü süreci hep birlikte yardımlaşarak gerçekleştiriyor.
Tandırda ramazan hazırlığı yapan Hanım Karadeniz, köylerde ve hatta ilçe merkezindeki birçok mahallede tandır ekmeği tüketildiğini ve bu nedenle ramazan öncesi kadınların bir araya gelerek ekmek pişirdiğini anlattı.
Ramazanın bereket ayı olduğunu dile getiren Karadeniz, "Biz her zaman ramazan ayında çörek de yapıyoruz. Çörekler sofralarımızın vazgeçilmezidir. Çöreklerin yapımı için önce hamurumuzu yoğuruyoruz daha sonra helva ve cevizlerimizi kırıp güzel bir kıvama getiriyoruz. Tandırı yaktıktan sonra çöreklerimizi pişiriyoruz. Çok lezzetli oluyor." dedi.