Şemdinli’de kadın emeğine destek: Yöresel ürün pazarı kuruldu

Şemdinli’de kurulan pazarda kadınların yerel ürünleri satışa sunuldu.

Şemdinli'de, kadın emeğini desteklemek amacıyla yöresel bir pazar kuran Haşim Geylan, kadınların ürettikleri yerel ürünleri doğrudan tüketiciye ulaştırıyor. Daha önce ucuz fiyatlara elden çıkarılan ürünler, şimdi pazarda hak ettiği değeri buluyor.

whatsapp-image-2024-11-02-at-22-12-02.jpeg

“Ürünlerin, hem kültürel hem ekonomik bir katkı sağlamasını amaçlıyoruz”

İstanbul’da eğitim aldıktan sonra Şemdinli'ye geri dönen Haşim Geylan, bölgedeki kadınların ürettikleri pancar, bal, ceviz ve menengiç gibi yerel ürünlerin değer kazanması için kurduğu pazarda satışa sundu. Özellikle bahar aylarında dağlardan toplanan pancarlar, haşlanarak, kurutularak veya salamura edilerek pazara getiriliyor. Şemdinli balı, menengiç kahvesi ve bölgenin kaliteli cevizi, tüketicilerden yoğun ilgi görüyor. Geylan, “Bölge halkı ve kadınlar için bir fark yaratmak istedim. Bu ürünlerin katma değer kazanarak hem kültürel hem ekonomik bir katkı sağlamasını amaçlıyoruz” dedi.

whatsapp-image-2024-11-02-at-22-12-16.jpeg

Pazar, kadınların ekonomik bağımsızlığını destekliyor

Eskiden “Çerçi” ve “Etar” adı verilen aracılar tarafından düşük fiyatlarla alınan ürünler, bu pazar sayesinde doğrudan tüketiciyle buluşuyor. Kadınlar, kendi yetiştirdikleri pancarları ve diğer yöresel ürünleri kurutup getirerek pazarda satma imkanı buluyor. Geylan, bu pazarın, kadınların ekonomik bağımsızlıklarını desteklemek adına önemli bir fırsat olduğunu belirtti.

whatsapp-image-2024-11-02-at-22-12-34.jpeg

“Amacımız, Kadınlara daha fazla imkan sağlayarak toplumsal bilinç oluşturmak”

Haşim Geylan’ın girişimi, sosyal medya ve e-ticaret aracılığıyla Türkiye geneline yayıldı. Instagram üzerinden sipariş alan Geylan, ürünlerini Türkiye’nin dört bir yanına kargoluyor. Avrupa’dan gelen taleplerin artmasına rağmen yüksek kargo maliyetleri nedeniyle şu an için yurtdışına sınırlı hizmet verebiliyor.

whatsapp-image-2024-11-02-at-22-13-01.jpeg

Haşim Geylan, bu projeyi bir sosyal sorumluluk hareketi olarak gördüğünü belirterek, “Kadın emeğini değerli kılmak ve tüketiciyi sağlıklı, doğal ürünlerle buluşturmak bizim için büyük bir övünç kaynağı. Amacımız, kadınlara daha fazla imkan sağlayarak toplumsal bilinç oluşturmak” dedi.

 Yüksekova Haber
 Yüksekova Haber
Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum