Şehir dışından gelen dağcılar, Cilo Reşko’daki çöpleri topladı

Cilo Reşko zirvesini ziyaret eden dağcılar, gördükleri doğa tahribatına karşı tepki gösterdi.

Yüksekova’da bulunan Cilo Reşko Dağı, son zamanlarda doğaseverlerin uğrak noktası haline geldi. Ancak, bu doğa harikası yer, maalesef ziyaretçiler tarafından çöplüğe çevrildi. Horkedim Yaylası ve Cilo Reşko zirvesini ziyaret eden dağcıların çevreye bıraktıkları atıklar, doğa tutkunlarının tepkisini çekti.

whatsapp-image-2024-09-11-at-23-41-25.jpeg

“Cilo Reşko Dağı’nı çöplüğe çevirenleri kınıyorum”

Yüksekova Doğa Tutkunları Derneği Başkanı Kahraman Aytan, iki dağcı arkadaşıyla birlikte gerçekleştirdiği doğa gezisinde karşılaştığı manzara karşısında sessiz kalamadı. Aytan, gördüklerini belgelediği bir video ile tepkisini göstererek, “Yüksekova’nın doğa harikası Cilo Reşko Dağı’nı çöplüğe çevirenleri kınıyorum. Bu tür yerlere genellikle dağcılar geliyor ve onlardan doğaya sahip çıkmaları beklenirken en büyük zararı yine kendilerinin vermesi çok üzücü. Lütfen herkes sorumluluklarını hatırlasın ve doğaya saygılı davransın. Buralar bizim zenginliğimiz, kimsenin buraları tahrip etmeye hakkı yok” dedi.

“Bunlara da dağcı denir mi bilmiyorum”

Gezide Aytan’a eşlik eden Zafer Seyhanlı da doğaya zarar veren bu tür davranışlara tepkisini dile getirdi. Seyhanlı, “Bir dağcıya, bir doğa sevdalısına yakışmayan şeyler bunlar. Bunlara da dağcı denir mi, bilmiyorum” diyerek hayal kırıklığını ifade etti.

whatsapp-image-2024-09-11-at-23-41-25-1.jpeg

Bursa'dan gelen dağcı Tekin Keskin ise, doğanın korunması gerektiğine dikkat çekerek, “Buralar bizim mekanımız, evimiz, yaşam alanımız. Evlerimizi nasıl temiz tutuyorsak, bu sorumluluğu doğaya karşı da borçluyuz” diye konuştu.

Dağcılar mıntıka temizliği yaptı

Başkan Aytan ve arkadaşları gördükleri manzaradan sonra hemen bir mıntıka temizliği gerçekleştirdi. Çeşitli atıklarla dolu alanı temizleyen grup, özellikle çok sayıda konserve kutusunun bırakıldığını tespit etti. Temizliği yaptıktan sonra topladıkları çöp torbalarını ilçe merkezine getiren dağcılar, “Buralara ne köylüler geliyor ne de bir kurum ya da kuruluş. Buralara sadece dağcılar geliyor. Bu alanları bu kadar kötü bir vaziyette bırakmak çok üzücü. Ama bizim vicdanımız buraları bu şekilde bırakmaya el vermedi” ifadelerini kullandı.

Aytan, “Bir yeri kirletirken o kirlettiğiniz yeri yine bir insanın temizleyeceğini unutmayın. Kimse kimsenin hamalı değil” diyerek, doğa severleri daha duyarlı olmaya davet etti.

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.