Sahte altın nasıl anlaşılır?
Altına yatırım yapacak olanlar, sahte altın tehlikesiyle karşı karşıya. Kuyumcular, vatandaşları 'sahte altın' konusunda bir kez daha uyarıyor. Peki, sahte altın nasıl anlaşılır?
Altın, güvenli liman olarak görülse de sahte altın tehlikesi her zaman var. Kuyumcular bile bazen sahte altını ayırt etmekte zorlanabiliyor. Bu nedenle, vatandaşların dikkatli olması gerekiyor.
"Sertifikalı ürünleri tercih etmek ve mutlaka belge, fatura almak önemli"
Kuyumcu sahibi Raif Oğuz, vatandaşların sahte altına karşı dikkatli olması gerektiğini belirterek, "Tam, yarım ve çeyrek alırken ikinci baskı olmamasına dikkat etmeliler. Dernek başkanımız sayın Hüseyin Doğan, bu konuda yoğun çalışmalar yapıyor. İkinci baskı ürünlere kulp takılmasın diye haftada 3 defa denetim yapıyor. Sahte altın genellikle tam, yarım, çeyrek ve 22 ayar burmada karşımıza çıkıyor. Tam 7 gr, yarımın 3.50 gr, çeyreğin ise 1.75 gr gelmesi gerekir" dedi.
Vatandaşların tanınmış kuyumculardan alışveriş yapmalarını tavsiye eden Oğuz, "Altını alırken tartılmasına özellikle dikkat etmeli. Kulpsuz 1.75 gr, kulpla 1.80 gr gelmeli. Vatandaşın, sertifikalı ürünleri tercih etmesi ve mutlaka belge, fatura alması önemli" dedi.
Ateş ve Mihenk Taşı testi
Oğuz, altının gerçekliğini test etmek için ateşle çözüme kavuşturduklarını belirterek, "Gerçek altın, hidroklorik asitle rengini belli eder. Altını ısıtıp asite bıraktığımızda rengine dönüşüyorsa gerçektir, dönüşmüyorsa sahte olduğu anlaşılır" dedi.
Mihenk taşı testiyle de gerçek ve sahte altını ayırt ettiklerini belirten Oğuz, "Altın mihenk taşına sürtüldüğünde ve üzerine hidroklorik asit damlatıldığında renk silinirse, ürün sahtedir. Gerçek altın dış yüzeydeki kaplamada değil, iç yapısında değerini korur. Bu testler, taklit veya düşük kaliteli altınları hızla tespit etmemize yardımcı olur" şeklinde konuştu.