RTÜK, 8 Mart'ta erkek şiddeti için etik ilkeler belirledi
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), 8 Mart Dünya Kadınlar gününde kadınların medyadaki temsili ve kadına yönelik erkek şiddetine ilişkin etik ilkeler belirledi.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kadınların medyadaki temsiliyetini ve kadına yönelik erkek şiddetine ilişkin etik ilkeler belirlediğini duyurdu.
RTÜK'ün yaptığı "Televizyon Yayınlarında Şiddet Araştırması"na göre, izleyicilerin yüzde 70'i televizyon yayınlarında şiddete çok fazla yer verildiğini düşünüyor. En fazla rahatsızlık duyulan şiddet görüntüsü ise yüzde 36,8 oranıyla erkeklerin kadına yönelik şiddeti olarak belirlendi.
RTÜK, bu çerçevede "Medyada Kadına Yönelik Şiddetle Mücadeleye İlişkin Etik İlkeler"i belirledi. Bu ilkelerin temelinde kadının mağduru değil faili olarak gösterilmesi, şiddetin meşrulaştırılmaması, şiddet faillerine itibar kazandıran ifadelerden kaçınılması gibi prensipler bulunuyor.
RTÜK, şiddet içeren yayınların toplumsal problemin aşılması için hedeflenmesi gerektiğini belirterek, medya içeriklerinin kadına yönelik şiddetle mücadeleyi desteklemesi ve duyarlılık kazandırması gerektiğini vurguladı. Bununla birlikte, çocuklara yönelik programlarda gerçek ve kurgusal şiddetin olumsuz etkilerinin dikkate alınması, kadının güçlü karakterler olarak temsil edilmesi ve şiddet faillerine verilen cezaların kamuoyu ile paylaşılması gibi önlemler de alınması gerektiği ifade edildi.
Ancak, RTÜK'ün bu etik ilkeleri belirlemesine rağmen, daha önce şiddeti gündemine almayarak eleştirilere maruz kaldığı belirtildi. Özellikle 2019 yılında RTÜK'e gelen şikayetlerin büyük bir kısmının şiddeti özendirici veya kanıksatıcı yayınlara yönelik olduğu ancak bu şikayetlerin değerlendirilmediği kaydedildi. Bu durum, RTÜK'ün daha sıkı bir şekilde kararlarını takip etmesi gerektiğini gösteriyor.