RSF: Türkiye gazeteciler için en tehlikeli ülkelerden biri
RSF, yayınladığı raporda son 20 yılda bin 700 yakın gazetecinin katledildiğini, Avrupa’da gazeteciler için en tehlikeli 3’üncü ülkenin Türkiye olduğunu belirtti.
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), bugün yayınladığı raporunda son 20 yılda bin 688 gazetecinin katledildiğini, 2003-2022 arasında yılda ortalama 80 muhabirin hayatını kaybettiğini açıkladı.
GAZETECİLERİN 3’TE BİRİ SURİYE VE IRAK’TA KATLEDİLDİ
RSF’ye göre gazeteciler için en tehlikeli ülkeler Irak ve Suriye. RSF’den yapılan açıklamada, bu iki ülkede 20 yılda 578 muhabirin katledildiğini belirtti.
Sıralamanın başındaki diğer ülkeler 125 ölümle Meksika, 107 ölümle Filipinler, 93 ölümle Pakistan, 81 ölümle Afganistan ve 78 ölümle Somali.
Raporun bulgularına göre 2012 ve 2013 seneleri "Suriye savaşı esnasında öldürülen 144 ve 142 gazeteci" ile son 20 yılın en "karanlık" yılları oldu.
RSF, bu kanlı yılların ardından "kademeli bir durgunluk ve ardından 2019'dan itibaren daha düşük rakamların" geldiğini kaydetti.
Ukrayna savaşının başlamasıyla öldürülen gazeteci sayısının yeniden artmaya başladığını belirten RFS, 2021'de 51 gazetecinin iş esnasında hayatını kaybettiğini, 2022'de bu sayının 58'e yükseldiğini açıkladı.
Rapor, son 19 yılda 12 gazetecinin hayatını kaybettiği Ukrayna'da sadece Şubat-Aralık 2022 döneminde 8 gazetecinin katledildiğini ortaya koydu. Bu nedenle, Ukrayna basın mensupları için Avrupa’nın ikinci en tehlikeli ülkesi oldu.
GAZETECİLER İÇİN EN TEHLİKELİ 3’ÜNCÜ ÜLKE TÜRKİYE
STK basın açıklamasında "RSF'nin sık sık kınadığı gibi, Vladimir Putin iktidara geldiğinden beri basın özgürlüğüne yönelik aralarında ölümcül de olan sistematik saldırılar oldu. Bunlar arasında en sembolik olanı gazeteci Anna Politkovskaya'nın 7 Ekim 2006'da katledilmesi" denildi.
Türkiye 2003'den bu yana 9 ölümle gazeteciler için Avrupa'nın üçüncü en tehlikeli yeri olurken Fransa, 2015 Charlie Hebdo katliamında hayatını kaybeden 8 gazeteci nedeniyle dördüncü, Azerbaycan ise 6 ölümle beşinci sırada yer aldı.
RSF, yolsuzluk ve organize suç konularını araştırdıkları için son 20 senede gazetecilerin 'savaş olan bölgelerden' çok 'barış olan ülkelerde' öldürüldüğüne dikkat çekti.
RSF'ye göre Meksika, Brezilya, Kolombiya ve Honduras'da öldürülen gazeteciler 2022'de katledilen toplam gazetecilerin neredeyse yarısını oluşturuyor ve bu nedenle Amerika kıtası "bugün medya için en tehlikeli yer".
RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire "Rakamların arkasında haber toplamayı, gerçeği aramayı ve gazetecilik tutkularını hayatlarıyla ödeyen yetenekler var. Bu yıl sonu, onları anmak ve gazetecilerin çalıştığı ve haber hazırladığı her yerde güvenliklerine saygı gösterilmesi çağrısında bulunmak için bir fırsat" dedi.