Oylar hangi hallerde geçersiz sayılır?
Oy pusulasının bütünlüğünün bozulacak şekilde yırtılması veya koparılması, birden fazla ittifaka, aynı ittifakta yer almayan parti veya adaya mühür basılması halinde oylar geçersiz olacak.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlık binasında, oy verme sürecine ilişkin temsili oy verme kabinleri kuruldu. 14 Mayıs'ta seçmenler, sadece kayıtlı oldukları sandıklarda, adrese gönderilen seçmen bilgi kağıdında yazan yer ve sandıkta oy verecek.
Seçmenler, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak. Önce cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.
Zarftan çıkan oy pusulalarında bir seçim türüne ait olanın geçersiz olması, diğerinin geçersiz sayılmasını gerektirmeyecek.
"Evet" ya da "Tercih" mührü basılmayan, birden fazla ittifaka, aynı ittifakta yer almayan parti veya adaya mühür basılması halinde oylar geçersiz olacak.
Oy pusulasının bütünlüğünün bozulacak şekilde yırtılması veya koparılması, pusula üzerine mühür dışında veya mühür yerine herhangi bir özel işaretin, isim, imza kaşesi veya parmak izinin basılması da kullanılan oyu geçersiz kılacak.
Ayrıca, oy pusulasının belirgin bir şekilde karalanması, çizilmesi veya işaretlenmesi, zarftan işaret amacı taşıyan herhangi bir madde çıkması hallerinde de oylar geçersiz sayılacak.
OY KULLANIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Seçmenler, oylarını kullanırken dikkat edilmesi gerekenler:
*Sandığa gitmeden önce nerede oy kullanacağınıza bakın
* T.C. kimlik numarası olan kimlik belgenizi unutmayın
*Cep telefonuyla oy kullanma kabinine girmeyin
* Oy pusulasına mühür dışında işaret koymayın
*Oy kullandıktan sonra pusulaları tek zarfa koyun
*Oy kullandıktan sonra imza atmayı unutmayın