Myanmar’da gazeteci Aye Kyaw gözaltında öldürüldü
Myanmar’da cunta karşıtı protestoları kayda alan foto muhabiri Aye Kyaw, Sagaing bölgesinde gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetti.
Askeri yetkililer, 30 Temmuz Cumartesi günü evine yapılan baskınla gözaltına alınan Aye Kyaw’ın ailesine aynı gün öldüğünü bildirdi. Ancak ölüm nedenine ilişkin bir açıklama yapmadı. Kyaw’ın cenazesi 31 Temmuz Pazar günü yakıldı.
Radio Free Asia’nın raporladığına göre isimsiz bir kaynak, Aye Kyaw’ın kaburgalarında ve sırtında koyu morluklar gördüğünü söyledi.
Aye Kyaw, cunta karşıtı protestolarda çekilmiş fotoğrafları sosyal medyada yayınladığı için gözaltına alındığı tahmin ediliyor.
Gözaltında ikinci cinayet
Aralık 2021’de serbest çalışan foto muhabiri Koe Soe Naing, protestoları takip ederken alındığı askeri gözaltında sırasında hayatını kaybetmişti.
Meslektaşları ve arkadaşları, Naing’in işkence nedeniyle yaşamını yitirdiğini aktarmıştı.
Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) verilerine göre Aung Kyaw, ordunun 1 Şubat 2021’de darbeyle iktidarı ele geçirmesinden bu yana öldürülen en az dördüncü gazeteci.
Myanmar’daki askeri darbe ve gazeteciler
Myanmar ordusu, 2020’deki genel seçimlerde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021’de yönetime el koydu.
General Min Aung Hlaing’in liderlik ettiği ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına aldı ve 1 yıllığına olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. OHAL daha sonra 1 Şubat 2023’e kadar uzatıldı.
Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar 2 binin üzerinde kişi hayatını kaybetti. Darbeden bu yana yaklaşık 13 bin kişi gözaltına alındı. 10 binin üzerinde kişinin ise halen içeride tutulduğu tahmin ediliyor.
Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.
Askeri mahkemeler, tutuklulardan 2’si çocuk 114 siyasi mahkum hakkında idam kararı verdi. En son 25 Temmuz’da eski iktidar partisi Ulusal Demokrasi Birliği’nden (NLD) milletvekilin de bulunduğu 4 kişi, yargılandıkları askeri mahkemenin emriyle idam edildi.
En az 70 gazeteci tutuklu
RSF’nin sürekli güncellenen basın özgürlüğü ihlalleri barometresine göre de Myanmar’da şu anda en az 70 gazeteci tutuklu. Bu durum Myanmar’ı Çin’in ardından dünyanın en büyük gazeteci cezaevi yapıyor.
Myanmar, RSF’nin Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke arasında 176. Sırada yer alıyor. Darbe öncesinde 140. sıradaydı.